Η πτώση των αγορών πλήττει και τα κεφάλαια ESG

Η πτώση των αγορών πλήττει και τα κεφάλαια ESG
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Δεν είναι μόνο τα κρυπτονομίσματα και τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που περνάνε κρίση. Οι πτωτικές αγορές θα γκρεμίσουν και τα χαρτοφυλάκια ESG.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές μετοχές ESG συλλογικά έχουν υποχωρήσει 16% μέχρι στιγμής φέτος – σημειώνοντας καλύτερη απόδοση από τις απώλειες 22% του δείκτη S&P 500 και ξεφεύγοντας από το όριο του 20% που χαρακτηρίζει μια αγορά ως πτωτική. Αλλά πολλά κορυφαία κεφάλαια και δείκτες ESG έχουν βυθιστεί βαθύτερα στο κόκκινο.

Το iShares της Blackrock MSCI USA ESG Select ETF μειώθηκε κατά 24,92% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το χαρτοφυλάκιο Global Opportunities της Morgan Stanley με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει υποχωρήσει 43,67% από τον Ιανουάριο. Το US ESG ETF της Vanguard έχει χάσει το 26,3% της αξίας του την ίδια στιγμή.

Εν μέρει, τα κεφάλαια ESG σημειώνουν απώλειες λόγω της έκθεσής τους σε μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες γενικά θεωρούνται αποδεκτές επενδύσεις υψηλής απόδοσης σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, τα κεφάλαια ESG αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα, που προκαλούνται από αρκετές καταγγελίες για παραποιήσεις στοιχείων βιωσιμότητας (“greenwashing”) καθώς και τις προτάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις κοινοποιήσεις στοιχείων από τα ESG.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank με την υποψία ότι ο επενδυτικός βραχίονας της τράπεζας είχε προβεί σε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα χαρτοφυλάκια ESG της – μια κατηγορία που η Deutsche αρνήθηκε. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ ερευνά επίσης την Goldman Sachs για παραποιήσεις στοιχείων βιωσιμότητας σχετικά με τα κεφάλαια ESG. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι μέσοι επενδυτές φαίνεται να έχουν γίνει ολοένα και πιο σκεπτικιστές ως προς την αξία —νομισματική και ηθική— που διαφημίζουν τα ταμεία ESG. Αρκετά χρόνια σημαντικών εισροών κεφαλαίων βοήθησαν να αυξηθεί η αγορά ESG σε μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσπώντας καθαρές νέες επενδύσεις αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Τώρα όμως τα χρήματα φεύγουν από την αγορά. Σύμφωνα με τη Morningstar, οι επενδύσεις σε κεφάλαια ESG παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 36% το πρώτο τρίμηνο του έτους – η χειρότερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι τα κατάλληλα κεφάλαια ESG θα κερδίσουν τελικά μακροπρόθεσμα και ότι ο κλονισμός του greenwashing θα κάνει την αγορά πιο ισχυρή.

«Νομίζω ότι βλέπουμε μια αλλαγή στη δυναμική, μια μετατόπιση στον ρυθμό ανάπτυξης. Αλλά όταν εξετάσουμε τον κύκλο της ανοδικής αγοράς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα χρήματα να κινούνται με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Matt Patsky, διευθύνων σύμβουλος της Trillium Asset Management, κατά τη διάρκεια του Australian Financial Review ESG Summit την Τετάρτη.

Πηγή: Fortune.com