Οι ρατσιστικές δηλώσεις πασίγνωστου πυγμάχου κόστισαν τη συνεργασία του με τη Nike

Οι ρατσιστικές δηλώσεις πασίγνωστου πυγμάχου κόστισαν τη συνεργασία του με τη Nike
epa05111862 Boxer Manny Pacquiao from the Philippines announces that this will be his last fight during a press conference ahead of their World Welterweight Championship bout at the Beverly Hills Hotel in Beverly Hills, California, USA, 19 January 2016. Pacquiao and Bradley will fight at the MGM Grand Garden in Las Vegas, Nevada on 09 April 2016. EPA/MIKE NELSON

Οι δηλώσεις του Μάνι Πακιάο κατά των ομοφυλοφίλων ήταν η αφορμή για την αντίδραση της εταιρείας.

Η Nike ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι διακόπτει τη συνεργασία της με τον Μάνι Πακιάο, τον γνωστό πυγμάχο από τις Φιλιππίνες.

Η ανακοίνωση ήρθε ως αντίδραση στα σχόλια που έκανε ο Πακιάο για τους ομοφυλόφιλους, τους οποίους χαρακτήρισε «χειρότερους από ζώα».

«Η Nike είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και έχει μια μακρά ιστορία υποστήριξης των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας. Δεν έχουμε πλέον καμία σχέση με τον Μάνι Πακιάο» ανέφερε η εταιρεία.

Ο οχτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων στα πλαίσια της εκστρατείας του για να κερδίσει μια θέση στη Γερουσία των Φιλιππίνων.

«Είναι κοινή λογική. Θα δείτε ζώα όπου το αρσενικό είναι με το αρσενικό και το θηλυκό με το θηλυκό;» είπε ο Πακιάο σε εμφάνισή του στο τηλεοπτικό κανάλι TV5 των Φιλιππίνων. «Τα ζώα είναι καλύτερα. Ξέρουν να ξεχωρίζουν το αρσενικό απ’ το θηλυκό. Αν εγκρίνουμε το να είναι μαζί αρσενικό με αρσενικό και θηλυκό με θηλυκό, τότε οι άνθρωποι είναι χειρότεροι απ’ τα ζώα».

Η Nike έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και έχει προωθήσει προϊόντα που φέρουν τη σημαία με το ουράνιο τόξο.

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε, ο 37χρονος Πακιάο επανήλθε στο θέμα με ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα, όπου υπερασπίστηκε όσα είχε ήδη δηλώσει επικαλούμενος τη Βίβλο. Τελικά, την επόμενη μέρα ζήτησε δημόσια συγνώμη.

«Λυπάμαι που πλήγωσα ανθρώπους συγκρίνοντας τους ομοφυλόφιλους με τα ζώα» έγραψε στα κοινωνικά μέσα. «Ζητάω να με συγχωρέσετε για όσους πλήγωσα. Παραμένω εναντίον του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, επειδή αυτό πρεσβεύει η Βίβλος, αλλά δεν καταδικάζω τους LGBT. Σας αγαπώ όλους με την αγάπη του Κυρίου. Ο Θεός να σας ευλογεί και προσεύχομαι για σας».

Η απόφαση της Nike να διακόψει κάθε συνεργασία με τον Πακιάο είναι μια ξεκάθαρη και άμεση κίνηση για την εταιρεία, η οποία δεν έχει επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα στο παρελθόν με αθλητές που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα.

Για παράδειγμα, η εταιρεία διατήρησε το συμβόλαιό της με τον γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς αφότου έγινε γνωστό ότι αυτός απάτησε τη γυναίκα του. Όταν ο Μάικλ Βικ καταδικάστηκε για κυνομαχίες το 2007, η Nike αρχικά τον έδιωξε αλλά πέντε χρόνια μετά ξανασυνεργάστηκε μαζί του, λέγοντας ότι «είχε αναγνωρίσει τα παλαιότερα λάθη του». Και ο Κόμπε Μπράιαντ διατήρησε τη συμφωνία που είχε με τη Nike ακόμα κι όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση το 2003. Οι κατηγορίες κατέπεσαν εν τέλει, αλλά ο Μπράιαντ έχασε συμφωνίες που είχε με άλλες εταιρείες· όχι όμως εκείνες με τη Nike.

Δεν την …γλίτωσαν όμως όλοι οι αθλητές από την Nike.

Όταν βγήκαν προς τα έξω κατηγορίες εναντίον του Άντριαν Πέτερσον για σκληρή τιμωρία του 4χρονου παιδιού του, η Nike έπαψε να έχει σχέσεις μαζί του. Την ίδια χρονιά, ο Ρέι Ράις εμφανίστηκε σε βίντεο να επιτίθεται στην τότε αρραβωνιαστικιά του σε ασανσέρ. Η Nike επίσης έπαψε κάθε συνεργασία μαζί του.

Το 2012, ο νικητής του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, Λανς Άρμστρονγκ, απομακρύνθηκε από κάθε προωθητική ενέργεια της Nike εξαιτίας της συμμετοχής του σε σκάνδαλο ντόπινγκ.