Η Ρώμη αψήφισε τις προειδοποιήσεις: «Πράσινο φως» στο αμφιλεγόμενο προσχέδιο προϋπολογισμού

Η Ρώμη αψήφισε τις προειδοποιήσεις: «Πράσινο φως» στο αμφιλεγόμενο προσχέδιο προϋπολογισμού
epa06935130 Italian Prime Minister Giuseppe Conte during his press conference at Chigi Palace in Rome, Italy, 08 August 2018. Giuseppe Conte said that his government's 2019 budget will be bold ahead of a meeting with deputy premiers Luigi Di Maio and Matteo Salvini. EPA/ANGELO CARCONI

Στα 780 ευρώ το εισόδημα του πολίτη. Τι θα κάνει τελικά η ΕΕ;

Τελικά, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έλαβε «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο. Συνολικά πρόκειται για μέτρα ύψους 27 δις ευρώ. Το έλλειμμα θα κινηθεί τελικά στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.

Βρέθηκαν ωστόσο επίσης 10 δις ευρώ για το πολυσυζητημένο «εισόδημα του πολίτη». Περίπου 7 εκατομ. άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 780 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε άνεργο το εισόδημα αυτό θα καταβάλλεται για μια διετία.

Παράλληλα θα μειωθούν οι φόροι για ένα εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες με κλίμακα στο 15%. Και για 400.000 Ιταλούς θα μειωθεί και το όριο ηλικίας για να βγουν στην σύνταξη με το λεγόμενο «όριο 100», το οποίο προκύπτει από το άθροισμα της ηλικίας και των χρόνων εργασίας. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ευνοϊκή ρύθμιση για όσους πολίτες χρωστούν στο δημόσιο, ποσά μέχρι 100.0000 ευρώ. Μια πρωτοβουλία στην οποία επέμεινε ιδιαίτερα η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Θα επιβάλει η Κομισιόν κυρώσεις στην Ιταλία για το έλλειμμα;

Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα ουσιαστικά θέλησαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους παρά τις όποιες αντιδράσεις. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν, όμως, πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρώπη θα επιβάλει κυρώσεις για υπερβολικό έλλειμμα. Έστω και αν η Κομισιόν τελικά μπορεί να μην φανεί ιδιαίτερα αυστηρή, λόγω των Ευρωεκλογών του 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, διαφώνησε με πολλές επιλογές και είχε ζητήσει να μην ξεπεράσει η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ το 1,9%.Πρόκειται να παραμείνει, όμως, στην θέση του μετά και από τηλεφώνημα -όπως διέρρευσε- του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Όσο για τις αγορές υπάρχει σαφής εκνευρισμός: οι μετοχές των τραπεζών στο Μιλάνο παρουσιάζουν μεγάλη πτώση και το σπρέντ έφτασε τις 265 μονάδες. «Δεν θα συγκρουσθούμε με την Ευρώπη. Τώρα, ξεκινά ο διάλογος» δήλωσε πάντως σήμερα το πρωί ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Κάτι που σημαίνει ότι στην φάση ψήφισης του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί και να υπάρξουν κάποιες “μικροαλλαγές” σε επιμέρους μέτρα.

Πηγή: Deutsche Welle