Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Flag of Europe or European Flag is the symbol of Council of Europe Coe and The European Union EU as seen in the Belgian capital Brussel. Brussels, Belgium on November 19, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

H Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.

Η κ. Μετσόλα θεωρείτο φαβορί και αναδείχτηκε στην θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024 μαζί με άλλους τρεις υποψήφιους: Alice Bah Kuhnke (Σουηδία, Πράσινη), Kosma Złotowski (Πολωνία, υπερσυντηρητικός) και Sira Rego (Ισπανία, Αριστερά).

Τους συσχετισμούς επισφράγισε άλλωστε και η συμφωνία για τη δημιουργία πλειοψηφίας μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2024 στην οποία κατέληξαν πρόσφατα η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) με αυτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Φιλελευθέρων (Renew) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Έχουμε φτάσει σε συμφωνία με το @EPPGroup και το @RenewEurope για να διασφαλίσουμε μια σταθερή πλειοψηφία μέχρι τις εκλογές του 2024», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του S&D στο Twitter.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ολοκλήρωσε μια εκστρατεία στην οποία παρουσιάστηκε ως μια νέα αλλά έμπειρη γυναίκα ηγέτης, που μπορεί να εμπνεύσει και να οικοδομήσει συναίνεση, πέρα από τις δύσκολες πολιτικές διαιρέσεις της Ευρώπης. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία. Η Σιμόν Βέιλ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 ως το 1982, ενώ και η Γαλλίδα, Νικόλ Φοντέν διετέλεσε πρόεδρός του από το 1999 ως το 2002.