Οι Ρώσοι αναπτύσσουν πυραύλους S-400 στην Κριμαία – Για απειλή πολέμου κάνει λόγο ο Ποροσένκο

Οι Ρώσοι αναπτύσσουν πυραύλους S-400 στην Κριμαία – Για απειλή πολέμου κάνει λόγο ο Ποροσένκο

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών μετά το «θερμό» επεισόδιο στο στενό του Κερτς.

Στην ανάπτυξη πυραύλων εδάφους – αέρος S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας φέρεται πως προχωράει η Ρωσία επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Ουκρανού προέδρου περί «απειλής ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία».

Ο Πέτρο Ποροσένκο επέβαλε επέβαλε στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάσχεση τριών σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την Κυριακή στη Θάλασσα του Αζόφ, ανοιχτά της Κριμαίας.

Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

«Ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», τόνισε ο Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατήγγειλε μία «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας, η οποία εισήλθε σε ρωσικά ύδατα.

Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές.