Οι Ρώσοι υπερπλούσιοι κατά Πούτιν: Ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι απάντηση

Οι Ρώσοι υπερπλούσιοι κατά Πούτιν: Ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι απάντηση

Την ίδια στιγμή που Ευρώπη και ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα γιοτ και τις επαύλεις της ρωσικής ολιγαρχικής ελίτ, κάποιοι από τους προνομιακούς συνομιλητές και μέλη από τον εξαιρετικά πλούσιο εσωτερικό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά κατά της εισβολής του στην Ουκρανία. Αν και κανένας τους δεν αναφέρεται ρητά και άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο, οι σπάνιοι «ήχοι» διαφωνίας από τους υψηλού προφίλ συμμάχους του σηματοδοτούν τη διευρυνόμενη ρήξη μεταξύ των διαφόρων φωνών στη Ρωσία.

Ο Mikhail Fridman, ιδρυτής της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας Alfa Bank και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, έγινε ο πρώτος Ρώσος επιχειρηματίας που μίλησε ανοιχτά κατά της σύγκρουσης την Παρασκευή, ζητώντας να σταματήσουν η «τραγωδία» και η «αιματοχυσία». Σε επιστολή προς το προσωπικό της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων LetterOne που εδρεύει στο Λονδίνο, ο Ουκρανός, του οποίου οι γονείς ζουν ακόμη στη χώρα, είπε ότι ήταν «πεπεισμένος» ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση».

«Είμαι βαθιά συνδεδεμένος με τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας και βλέπω την τρέχουσα σύγκρουση ως τραγωδία και για τους δύο», έγραψε στην επιστολή. «Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις», συνέχισε, «είμαι επιχειρηματίας με ευθύνες έναντι των πολλών χιλιάδων υπαλλήλων μου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Αυτή η κρίση θα κοστίσει ζωές και θα βλάψει δύο έθνη, που συνδέονται με αδελφικούς δεσμούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια».

Η γκάμα των επιχειρήσεων του Φρίντμαν περιλαμβάνει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Veon, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος Kaan Terzioglu είπε στο CNBC τη Δευτέρα ότι ο πόλεμος πρέπει να «σταματήσει το συντομότερο δυνατό». «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ποιοι ολιγάρχες έχουν πληγεί

Ως γνωστόν, οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι αντιμέτωποι με τις ρωσικές κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις στον ολιγάρχη Φρίντμαν, όπως και στον επιχειρηματικό του εταίρο Petr Aven, τον μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξέι Μορντασόφ και αρκετούς άλλους εξαιρετικά πλούσιους Ρώσους.

Ο Φρίντμαν την Τρίτη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει αντίδραση στη Ρωσία κατά της εισβολής, αλλά είπε ότι οι καθολικές κυρώσεις προς όλους τους Ρώσους είναι άδικη. Ο Μορντασόφ, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε τις μάχες «τραγωδία μεταξύ δύο αδελφικών λαών» που πρέπει να σταματήσει, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνει στόχος διεθνών κυρώσεων. «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον μας», είπε.

Ξεχωριστά, ο μεγιστάνας Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, έγραψε στο Telegram την περασμένη εβδομάδα: «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική! Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό!». Εν τω μεταξύ, ο Όλεγκ Τινκόφ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tinkoff Bank, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, περιέγραψε τη σύγκρουση «αδιανόητη και απαράδεκτη», καλώντας τα κράτη να δαπανήσουν χρήματα για την έρευνα για τον καρκίνο, «όχι για πόλεμο».

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, δεν έχει μιλήσει δημόσια, αλλά παρέδωσε τη «διοίκηση» της ομάδας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε επίσης σε συνομιλίες στη Λευκορωσία τη Δευτέρα, αφού η Ουκρανία ζήτησε τη βοήθειά του για την επίτευξη μιας «ειρηνικής επίλυσης».

Διαφωνούντες υψηλού προφίλ

Τα σχόλια από την  ελίτ της Ρωσίας συνδυάζονται με αυτά άλλων προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Liya Akhedzhakova και του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουρατόφ, οι οποίοι έχουν ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Και δεν είναι ασήμαντοι. Ελάχιστοι ολιγάρχες έχουν μιλήσει εναντίον του Πούτιν τις δύο σχεδόν δεκαετίες από τότε που ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο πλουσιότερος τότε άνθρωπος της Ρωσίας, φυλακίστηκε για χρηματοδότηση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, δεν είναι παρά μια χούφτα ανάμεσα στον πλούτο των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν μείνει σιωπηλοί, και πολλοί αμφισβητούν την ειλικρίνεια των κινήτρων τους, καθώς αντιμετωπίζουν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις.

Ήδη, ορισμένοι από τους υπερπλούσιους της Ρωσίας έχουν δει την καθαρή τους περιουσία να μειώνεται στο μισό, με τις εκτιμώμενες συνδυασμένες απώλειες να εκτιμώνται σε 83 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η ρωσική οικονομία παραμένει σε ελεύθερη πτώση. Εν τω μεταξύ, άλλοι αναρωτήθηκαν ποια επιρροή έχουν στον ισχυρό Ρώσο ηγέτη, ο οποίος έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης παρά την ανυπακοή από το εσωτερικό της Ουκρανίας και τα ευρείας εμβέλειας μέτρα από τους δυτικούς συμμάχους της.