Οι Ρώσοι καλούν για εξηγήσεις τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα

Οι Ρώσοι καλούν για εξηγήσεις τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα
Photo:

Στον Έλληνα πρεσβευτή εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών - Τις ΗΠΑ βλέπουν οι Ρώσοι πίσω από τις απελάσεις.  

Να δώσει εξηγήσεις για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών στην Αθήνα, κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.  Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον Έλληνα πρεσβευτή εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την απέλαση των Ρώσων.

Οι Ρώσοι βλέπουν πίσω από τις απελάσεις τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.  Επίσης, από την πλευρά του ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώθηκε πως η απέλαση των δύο Ρώσων θεωρείται πράξη που δεν θεμελιώνεται πουθενά και μπορεί να βλάψει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει «απολύτως αβάσιμη» την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, καθώς, όπως σημειώνει, δεν δόθηκαν αποδείξεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Μέσα στο κλίμα αυτό, το Interfax, την Πέμπτη, ανέφερε πως «παγώνουν» οι προετοιμασίες της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το Τass, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και ενέχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις. Επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει οτι πίσω απο την κίνηση της Ελλάδας βρίσκονται οι ΗΠΑ.

«Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Sputnik, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν δικαιολόγησε την απέλαση των διπλωματών.

«Θεωρούμε την ενέργεια απολύτως παράλογη, δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα από την ελληνική πλευρά, η οποία έρχεται έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεων μας και μπορεί να τις καταστρέψει», σημειώνει.

Το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Μόσχας ξεκίνησε από τις αποκαλύψεις ότι οι εν λόγω Ρώσοι διπλωμάτες επιχείρησαν να αλιεύσουν πληροφορίες και να χρηματίσουν Έλληνες αξιωματούχους, με στόχο να μην ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Έλληνας αξιωματούχος είχε δηλώσει προχθές στο Reuters ότι η Αθήνα είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα από τις 6 Ιουλίου ότι σχεδιάζει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες για παράνομες δραστηριότητες συνδεόμενες με διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει στην ελληνική απόφαση για απέλαση με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο μέχρι στιγμής, δύο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις, δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση.

Η Ρωσία επίσημα μέσω του Λαβρόφ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βάζει «με το ζόρι» τα Σκόπια στη συμμαχία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, τα Σκόπια μπαίνουν «με το ζόρι» στη βορειοατλαντική συμμαχία, κάνοντας λόγια εμβάθυνση των «διαιρέσεων» στην Ευρώπη, υπό την δικαιολογία της «φερόμενης απειλής» προκειμένου να επεκταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert, με ανάρτησή της στο Twitter στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Στην ανάρτησή της η κα. Heather Nauert σημειώνει χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της».