Οι Ρώσοι κάνουν ουρές για να πάρουν το φάρμακο της Σαράποβα

Οι Ρώσοι κάνουν ουρές για να πάρουν το φάρμακο της Σαράποβα

Η απαγορευμένη ουσία με την οποία βρέθηκε η τενίστρια κοστίζει 4 δολάρια.

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη της Μαρία Σαράποβα ότι έκανε χρήση απαγορευμένης ουσίας πριν από το Αυστραλιανό Όπεν του Ιανουαρίου.

Η τενίστρια αποκάλυψε πως επί 10 χρόνια έπαιρνε ένα φάρμακο που της είχε συστήσει ο γιατρός της, το οποίο δεν βρισκόταν μέσα στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2016, το συγκεκριμένο φάρμακο θεωρείται πλέον απαγορευμένο, κάτι που η Σαραπόβα δεν γνώριζε. Συγκεκριμένα η Ρωσίδα βρέθηκε θετική στη χρήση της ουσίας «Meldonium» η οποία χρησιμοποιείται σε αντι-ισχαιμικά φάρμακα κυρίως στη Ρωσία, την Λετονία και τη Λιθουανία. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε την έγκριση των Ρωσικών Αρχών, αλλά πλέον θεωρείται απαγορευμένο.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Βιοχημείας – Κέντρο Προληπτικής Ντόπινγκ Έρευνας ντόπινγκ του Πανεπιστήμιου της Κολωνίας: «Το αντι-ισχαιμικό φάρμακο Mildronate βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης και της αντοχής των αθλητών, στη βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, την προστασία κατά του στρες, ενώ ενισχύει την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)».

Τη στιγμή, λοιπόν, που η πρωταθλήτρια του τένις έχει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή του κόσμου αλλά και την βαριά απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει το ρόλος της ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, οι Ρώσοι κάνουν ουρές για να αγοράσουν το φάρμακο.

Σύμφωνα με την Washington Post, η φαρμακοβιομηχανία που παράγει το «Meldonium» προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να διπλασιαστούν διπλής στη Ρωσία το Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Το φάρμακο είναι ιδιαίτερα φτηνό, αφού μπορεί να το βρει κανείς στο λιανικό εμπόριο στη τιμή των 4 δολαρίων (το πακέτο των 40).

Εκτός απ’ τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω, «με τη χρήση του φαρμάκου μπορεί κανείς να αισθάνεται μια τονωτική επίδραση, βελτίωση στη μνήμη, η σκέψη γίνεται πιο γρήγορη και οι κινήσεις πιο επιδέξιες», σύμφωνα με την περιγραφή του φαρμάκου στην ιστοσελίδα.