Η Ρωσία αγοράζει το 70% των ημιαγωγών της από την Κίνα, αλλά το αμερικανικό εμπάργκο θα πλήξει σκληρά τον Πούτιν

Η Ρωσία αγοράζει το 70% των ημιαγωγών της από την Κίνα, αλλά το αμερικανικό εμπάργκο θα πλήξει σκληρά τον Πούτιν
epa09138163 US President Joe Biden speaks in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 15 April 2021. The Biden administration imposed a raft of new sanctions on Russia, including long-feared restrictions on buying new sovereign debt, in retaliation for alleged misconduct including the SolarWinds hack and efforts to disrupt the US election. EPA/Andrew Harrer / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάθε τσιπ που έχει αναπτυχθεί με αμερικανική τεχνολογία απαγορεύεται να πωληθεί στη Ρωσία.

του Eamon Barrett

Αργά την Πέμπτη, ως απάντηση στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψε μια δεύτερη δόση κυρώσεων κατά των επιχειρηματικών συμφερόντων της Ρωσίας που περιείχε μια δραματική ευρεία διάσταση: ένα πλήρες εμπάργκο στην πώληση ημιαγωγών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το νέο εμπάργκο του Μπάιντεν, κάθε ημιαγωγός που έχει αναπτυχθεί με αμερικανική τεχνολογία απαγορεύεται να πωληθεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με την Αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια Thea Rozman Kendler, «ακόμη και τα προϊόντα που παράγονται στο εξωτερικό με χρήση ευαίσθητης τεχνολογίας των ΗΠΑ θα απαγορευτούν για εξαγωγή στη Ρωσία».

«Η πρόσβαση της Ρωσίας στην τεχνολογία αιχμής των ΗΠΑ και των χωρών-εταίρων θα σταματήσει. Η αμυντική της βιομηχανική βάση και οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν τα περισσότερα προϊόντα δυτικής κατασκευής», είπε η Kendler.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν μόνο μια σχετικά μικρή βάση κατασκευής ημιαγωγών, οι αμερικανικές εταιρείες είναι πρωτοπόροι στον τομέα του σχεδιασμού ημιαγωγών και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους. Πολλοί ξένοι κατασκευαστές βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ για να σχεδιάσουν τους δικούς τους ημιαγωγούς.

Ο Λευκός Οίκος είχε υπαινιχθεί ότι θα στόχευε στην προμήθεια ημιαγωγών της Ρωσίας ως απάντηση σε μια ουκρανική εισβολή τις εβδομάδες πριν από τη ρωσική επίθεση, αλλά ποτέ δεν είχε εφαρμόσει ένα τόσο ευρύ μέτρο στο παρελθόν.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν προηγουμένως τον ίδιο νόμο για να εμποδίσουν την πώληση ημιαγωγών στην κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, η οποία έπληξε την παραγωγή smartphone του ομίλου. Η Huawei έπεσε από την πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής smartphone στον κόσμο και δεν κατατάσσεται πλέον καν στην πρώτη πεντάδα.

Ενώ το εμπάργκο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη Ρωσία, οι περισσότεροι παγκόσμιοι προμηθευτές μπορεί να μην αντιληφθούν το κόστος της συμμόρφωσης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Παραγωγών Ημιαγωγών των ΗΠΑ (SIA), John Neuffer, «η Ρωσία δεν είναι σημαντικός άμεσος καταναλωτής ημιαγωγών».

Η Ρωσία αγοράζει περίπου το 70% των ημιαγωγών της από την Κίνα, οπότε πιθανότατα δε θα επηρεαστεί από το εμπάργκο του Μπάιντεν. Αλλά η Κίνα μπορεί να παράγει μόνο σχετικά χαμηλού επιπέδου ημιαγωγούς, για αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές, αλλά όχι για στρατιωτική τεχνολογία.

Πηγή: Fortune.com