Η Ρωσία αντεπιτίθεται και σχεδιάζει να δεσμεύσει ξένα αεροπλάνα αξίας 10 δισ. δολαρίων

Η Ρωσία αντεπιτίθεται και σχεδιάζει να δεσμεύσει ξένα αεροπλάνα αξίας 10 δισ. δολαρίων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

του Nicholas Gordon

Η Ρωσία άνοιξε το δρόμο στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να οικειοποιηθούν εκατοντάδες αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας που έχουν παγιδευτεί στη χώρα, αφότου τα ξένα νηολόγια ανέστειλαν την πιστοποίηση αεροσκαφών που ήταν μισθωμένα από ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Επί του παρόντος, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εκμεταλλεύονται περίπου 515 αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας, συνολικής αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αεροπορικές εταιρείες συχνά νοικιάζουν αεροπλάνα από ξένους ιδιοκτήτες για να επεκτείνουν γρήγορα τη χωρητικότητα χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να αγοράσουν οι ίδιες αεροπλάνα. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, οι ξένοι εκμισθωτές αεροπλάνων αναγκάζονται να ακυρώσουν τα συμβόλαια με τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Μετά την ακύρωση των συμβάσεων, ωστόσο, οι εκμισθωτές αεροπλάνων έχουν ελάχιστα μέσα για να πάρουν τα αεροπλάνα τους πίσω από τη Ρωσία – και ακόμη λιγότερες πιθανότητες μετά την τελευταία κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο ψήφισε νόμο που επιτρέπει στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να καταχωρούν αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας στη Ρωσία, δημιουργώντας ένα πέπλο νομιμότητας για τους εγχώριους αερομεταφορείς ώστε να συνεχίσουν να πετούν αεροσκάφη ξένης ιδιοκτησίας ακόμα και αφότου οι εκμισθωτές έχουν ακυρώσει τα συμβόλαιά τους. Η κυβέρνηση θα χορηγήσει επίσης πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας, τα οποία θα πιστοποιούν ότι ένα αεροπλάνο έχει συντηρηθεί πλήρως και είναι ικανό να πετάξει.

Οι Βερμούδες και η Ιρλανδία – όπου είναι νηολογημένα πολλά αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας στη Ρωσία – δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανέστελλαν όλα τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για τα αεροπλάνα που λειτουργούν στη Ρωσία. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Βερμούδων δήλωσε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η υπηρεσία «δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει με σιγουριά αυτά τα αεροσκάφη ως αξιόπλοα». Ο νέος νόμος της Ρωσίας θα επιτρέψει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να αντικαταστήσουν τα ξένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας με εκείνα που εκδίδονται από τη Ρωσία.

Αλλά η ρωσική δέσμευση των αεροσκαφών θα επιτρέψει στα αεροπλάνα που προηγουμένως ήταν ξένης ιδιοκτησίας να πετούν μόνο για εσωτερικά δρομολόγια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ρυθμιστική αρχή του εναέριου χώρου της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας να σταματήσουν τις διεθνείς πτήσεις τους για να αποτρέψουν την κατάσχεση των αεροπλάνων τους στο εξωτερικό. Την ίδια μέρα, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες PJSC Aeroflot και S7 Airlines σταμάτησαν όλες τις διεθνείς πτήσεις τους, εκτός από τις πτήσεις προς τη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία.

Η διατήρηση αεροπλάνων ξένης ιδιοκτησίας στον αέρα θα δημιουργήσει μια απόκλιση μεταξύ των αρχείων συντήρησης και πτήσης που κατέχουν οι εκμισθωτές και της πραγματικής κατάστασης του αεροπλάνου. Αυτά τα αρχεία είναι κρίσιμα για να διασφαλιστεί ότι ένα αεροπλάνο μπορεί στη συνέχεια να μισθωθεί σε άλλες αεροπορικές εταιρείες — εάν οι εκμισθωτές πάρουν πίσω τα αεροπλάνα.

«Αν δεν έχετε αυτά τα αρχεία, το αεροσκάφος είναι ουσιαστικά άχρηστο», δήλωσε ο Quentin Brasie, διευθύνων σύμβουλος της ACI Aviation Consulting, στους New York Times.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται επίσης να αφαιρέσουν από τα αεροπλάνα ανταλλακτικά για να βελτιώσουν τον υπόλοιπο στόλο τους, αφού η Boeing και η Airbus ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορικής αρχής ανέφερε ότι οι Κινέζοι προμηθευτές αρνούνταν επίσης να στείλουν εξαρτήματα αεροσκαφών στη χώρα, περιορίζοντας περαιτέρω τις προμήθειες.

Ένα αεροπλάνο που αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα πιθανότατα θα είναι εφιάλτης για τους εκμισθωτές, εμποδίζοντάς τους να παρουσιάσουν στις ρυθμιστικές αρχές μια πλήρη εικόνα της αξιοπλοΐας ενός αεροπλάνου – εάν ανακτήσουν ποτέ τα αεροπλάνα τους από τη Ρωσία.

Πηγή: Fortune.com