Η Ρωσία διπλασιάζει τις αμυντικές της δαπάνες με το κόστος της εισβολής στην Ουκρανία να εκτοξεύεται

Η Ρωσία διπλασιάζει τις αμυντικές της δαπάνες με το κόστος της εισβολής στην Ουκρανία να εκτοξεύεται
epa09778300 Russian armored vehicles at the railway station in Rostov region, Russia, 23 February 2022. The Russian president on 21 February convened an extraordinary meeting of the Russian Security Council, to discuss the recognition of the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DNR) and Luhansk People's Republic (LNR). On the same day he signed a decree recognizing the two republics of Donbass as independent states, as well as an agreement on friendship, cooperation and mutual assistance. The Russian Defense Ministry was instructed to ensure the maintenance of peace by the Russian armed forces. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Μόσχα αναμένεται να ξοδέψει ένα απίστευτα μεγάλο ποσό για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πολεμική της μηχανή.

Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον στόχο της για τις αμυντικές δαπάνες του 2023 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που συνιστά το ένα τρίτο του συνόλου των δημόσιων δαπανών, όπως προκύπτει από κυβερνητικό έγγραφο που μελέτησε το Reuters, καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται και επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα οικονομικά της Μόσχας.

Τα στοιχεία βάσει του εγγράφου, ρίχνουν φως στις δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο σε μια εποχή που δεν δημοσιεύονται πλέον στοιχεία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού ανά τομέα.

Συγκεκριμένα δείχνουν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ρωσία δαπάνησε 12%, ή 600 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερα για την άμυνα από τα 4,98 τρισεκατομμύρια ρούβλια (54 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχε αρχικά θέσει ως στόχο για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ανήλθαν σε 5,59 τρισεκατομμύρια ρούβλια, το 37,3% του συνόλου των 14,97 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών που δαπανήθηκαν κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το έγγραφο. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας προβλέπει ότι το 17,1% των συνολικών κονδυλίων δαπανάται για την «Εθνική Άμυνα».

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν τα εν λόγω στοιχεία.

Οι αυξανόμενες πολεμικές δαπάνες στηρίζουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας φέτος με μια υψηλότερη βιομηχανική παραγωγή, αλλά έχουν ήδη ωθήσει τα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού σε έλλειμμα περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που επιδεινώνεται από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές.