Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τελείως την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τελείως την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Photo: REUTERS

του David Meyer

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα όσον αφορά τις μελλοντικές προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Fatih Birol είπε στους Financial Times ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο διακοπεί πλήρως» τον ερχόμενο χειμώνα και προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στη διαδικασία μείωσης της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο κατά 90% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς προσπαθεί να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά το ρωσικό φυσικό αέριο αποδεικνύεται πιο δύσκολο να σταματήσει, λόγω της τεράστιας σημασίας του για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτή η εξάρτηση έχει μειωθεί στο μισό από την εισβολή, αλλά δεν είναι σαφές αν η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον ρυθμό υποκατάστασης.

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις συνεχιζόμενες εξαγωγές φυσικού αερίου της για πίεση τον ερχόμενο χειμώνα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες το χρειάζονται περισσότερο για να θερμάνουν τα σπίτια των ανθρώπων και να συνεχίσει τη λειτουργία της η βιομηχανία.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ολλανδία, επειδή αυτές οι χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Πρόσφατα σταμάτησε επίσης τις ροές προς τη Γερμανία και τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις εμποδίζουν τις βασικές επισκευές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη αρχίζει να αξιοποιεί τα αποθέματά της για το χειμώνα —  ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου κατά 80% έως τον Νοέμβριο, για να βγάλουν το χειμώνα. Τα αποθέματα της ΕΕ είναι επί του παρόντος περίπου στο 55%, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα να σταματήσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ πριν από τον χειμώνα. Η Ρωσία απειλεί επί του παρόντος τη Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με «σοβαρές» συνέπειες για το μπλοκάρισμα της μεταφοράς εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω της επικράτειάς της στον ρωσικό παράκτιο θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Πηγή: Fortune.com