Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο 87 εκατ. ευρώ στην Google της Alphabet

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο 87 εκατ. ευρώ στην Google της Alphabet
The logo of Google is seen on a screen. In the background there is the logo of Alphabet. Alphabet is the mother company of Google. It has a revenue of 117 billion dollars. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Δικαστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει πρόστιμο 7,2 δισεκ. ρουβλίων (87 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) στην Google της Alphabet για την επανειλημμένη, όπως αναφέρει, αποτυχία της να διαγράψει περιεχόμενο που η Ρωσία θεωρεί παράνομο.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο αυτού του είδους που βασίζεται στα έσοδα και επιβάλλεται στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει αυξήσει την πίεση φέτος στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε μια εκστρατεία που επικριτές την χαρακτηρίζουν απόπειρα των ρωσικών αρχών να ασκήσουν στενότερο έλεγχο στο Ίντερνετ, κάτι που λένε πως απειλεί την ατομική ελεύθερία και την ελευθερία των εταιρειών.

Η Google ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως θα μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου πριν αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματά της.

Η Ρωσία έχει επιβάλει μικρά πρόστιμα σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όμως σήμερα είναι η πρώτη φορά που το πρόστιμο ορίστηκε ως ποσοστό του ετήσιου τζίρου μιας εταιρείας, αυξάνοντας σημαντικά το ποσό του.

Δεν διευκρινίστηκε το ποσοστό, αν και οι υπολογισμοί του Reuters δείχνουν πως ισούται με λίγο περισσότερο από 8%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ