Η Ρωσία είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά αν αναγκαστεί σε χρεοκοπία λόγω δημοσίου χρέους

Η Ρωσία είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά αν αναγκαστεί σε χρεοκοπία λόγω δημοσίου χρέους
Russian one ruble coin and an illustrative graph displayed on a screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 8, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο τους λογαριασμούς μας που θα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Ρωσία θα κινηθεί νομικά εάν η Δύση προσπαθήσει να την αναγκάσει να σε χρεοκοπία λόγω αδυναμίας πληρωμής δημοσίου χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στην εφημερίδα Izvestia τη Δευτέρα, οξύνοντας τον τόνο της Μόσχας στην οικονομική διαμάχη της με τη Δύση.

«Φυσικά θα κινηθούμε νομικά, γιατί έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές θα λάβουν τις πληρωμές τους», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο τους λογαριασμούς μας που θα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Θα πρέπει να αποδείξουμε πολύ ενεργά την υπόθεσή μας, παρά όλες τις δυσκολίες».

Δεν αποκλείει «μεθοδευμένη» τεχνική χρεοκοπία το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία έχει τους πόρους για να αποπληρώνει το χρέος της, επομένως δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για χρεοκοπία.

«Μπορεί να υπάρξει μόνο μια τεχνική, μεθοδευμένη χρεοκοπία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Μόνο θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για μια τέτοια χρεοκοπία. Η Ρωσία έχει όλα όσα χρειάζεται για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», είπε ο Πεσκόφ.