Η Ρωσία υποστηρίζει ότι αρκετοί αγοραστές συμφώνησαν να πληρώσουν σε ρούβλια για το αέριο

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι αρκετοί αγοραστές συμφώνησαν να πληρώσουν σε ρούβλια για το αέριο
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 22: Russian ruble coins are displayed in Moscow, Russia on March 22, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του. Δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, μια κίνηση που απορρίφθηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να έχει μειωμένες προμήθειες αερίου εκτός κι αν πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα καθώς επιδιώκει αντίποινα για τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν αναφορικά με αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν πρότεινε οι αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Αρμενία έχει καταβάλει αρκετές πληρωμές για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Βάγκαν Κερόμπιαν σε συνέντευξή του με το ρωσικό μέσο RBC.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με ευρώ μέσω της Gazprombank.