Η Ρωσία ξεμένει από ρευστό

Η Ρωσία ξεμένει από ρευστό

Το ρευστό της Ρωσίας για περιόδους έκτακτης ανάγκης τελειώνει με επικίνδυνους ρυθμούς.

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια ύφεσης, το ταμείο της χώρας για χρήση σε περίπτωση ανάγκης έχει μειωθεί στα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών. Τον Σεπτέμβριο του 2014, πριν την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, βρισκόταν στα 91,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και η κατάσταση χειροτερεύει. Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μείωση του ρευστού του ταμείου έκτακτης ανάγκης στα 15 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, και μηδενισμό τους αργότερα.

«Με τους τρέχοντες ρυθμούς μείωσης, το ταμείο θα πάψει να έχει πόρους στα μέσα του 2017, ή κάποιους μήνες αργότερα» επισημαίνει ο Αντρέι Σνάιντερ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Institute of International Finance.

Το ταμείο σκοπό έχει να συνεισφέρει στον εθνικό προϋπολογισμό σε περιόδους μείωσης των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2016 βασίζεται στην υπόθεση ότι η χώρα θα μπορούσε να πουλά το πετρέλαιό της για 50 δολάρια το βαρέλι.

Όμως, η μέση τιμή του πετρελαίου τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους κινήθηκε κάτω απ’ τα 43 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο, πλέον, παρέχει μόλις το 37% των κρατικών εσόδων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια ήταν 50% περίπου.

Η μείωση αυτή σημαίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να στρέφεται στο ταμείο έκτακτης ανάγκης ξανά και ξανά. Και η κυβέρνηση έχει υπονοήσει ότι όταν εξαλειφθούν τα αποθέματα αυτού του ταμείου, ίσως στραφεί στο ταμείο πρόνοιας, το οποίο διαθέτει πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, αυτό το ταμείο δεν έχει στόχο την κάλυψη της κάθε «τρύπας» που προκύπτει στον προϋπολογισμό, αλλά τη χρηματοδότηση μελλοντικών συντάξεων και μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει τη Ρωσία σε μια περίοδο όπου ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις δυτικές χώρες σε σχέση με τον ρόλο της χώρας στην κρίση της Ουκρανίας.

Στα πλαίσια των κυρώσεων, οι σημαντικότερες εταιρείες της Ρωσίας έχουν αποκοπεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων έχει απαγορευθεί, και τα περιουσιακά στοιχεία ανώτερων αξιωματούχων έχουν «παγώσει».

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις αυτές επιβάλλοντας περιορισμούς στα τρόφιμα που προέρχονται απ’ την Ευρώπη. Αυτό προκάλεσε «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους αγρότες αλλά οδήγησε και σε αύξηση τον πληθωρισμό στη Ρωσία.