Η Ρωσία ζητά να αυξηθεί η πίεση στην Ουκρανία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ρωσία ζητά να αυξηθεί η πίεση στην Ουκρανία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
(FILES) In this file photo taken on April 27, 2022 a general view shows the Zaporizhzhia nuclear power plant, situated in the Russian-controlled area of Enerhodar, seen from Nikopol. Zelensky calls on the United Nations on August 18, 2022 to ensure security at the Zaporizhzhia power plant, where increased fighting has raised fears of a nuclear incident. (Photo by Ed JONES / AFP) Photo: AFP
"Όλες οι χώρες πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία έτσι ώστε να σταματήσει να εκθέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ήπειρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο κάλεσε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να μειώσει τη στρατιωτική ένταση γύρω από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κατηγορώντας το Κίεβο ότι θέτει την Ευρώπη σε κίνδυνο πριν από μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των πυρηνικών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα πως θα επιθεωρήσει τον σταθμό αυτή την εβδομάδα και πως μια ομάδα του ΔΟΑΕ βρίσκεται καθ΄οδόν προς τις εγκαταστάσεις, που έχουν γίνει το επίκεντρο διεθνούς ανησυχίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία να κατηγορούν η μία την άλλη ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Ουκρανικό προσωπικό διαχειρίζεται τον σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας. Οι ρωσικές δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχό του στις αρχές Μαρτίου σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αρνούνται ότι βομβαρδίζουν την περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι εκείνη βομβαρδίζει την περιοχή.

“Η πίεση στην ουκρανική πλευρά να σταματήσει να βομβαρδίζει μπορεί να μειώσει τη στρατιωτική ένταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση αν η Μόσχα θα ήθελε να δει μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στον σταθμό.

“Όλες οι χώρες πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία έτσι ώστε να σταματήσει να εκθέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ήπειρο”, πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα καλωσορίζει την επικείμενη επίσκεψη και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τoν ΔΟΑΕ.

Ωστόσο είπε πως η Μόσχα δεν μιλά για την πιθανότητα δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό – κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν καλέσει να εφαρμόσει.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο προσπαθούσε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως το drone καταρρίφθηκε από Ρώσους στρατιώτες που είχαν λάβει θέση στην οροφή ενός από τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού την Κυριακή. Ανέφερε πως δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές και πως τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι σε κανονικά επίπεδα.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά από ανεξάρτητη πηγή.