Οι ρωσικές απειλές παρασύρουν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Οι ρωσικές απειλές παρασύρουν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων
epaselect epa04602144 A man walks in the reception hall of the Stock Exchange in Athens, Greece, 03 February 2015. Greek bonds and stock have surged this morning on hopes of a breakthrough between Athens' new government and its creditors. The Athens stock market was up almost eight percent by midday. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Yποχωρούν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη, καθώς οι εξελίξεις από το ενεργειακό μέτωπο προκαλούν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία.

Οι πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαική οικονομία από τα κλείσιμο της στρόφιγγας του Ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, οδήγησαν το ευρώ κάτω από το επίπεδο των 0,99 δολ (0,9877) για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια. Όμως οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, δημιουργώντας τις συνθήκες για μία «γενναία» αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ κατά 0,75% την προσεχή Πέμπτη. Οι νομισματικές εξελίξεις με τη σειρά τους, επηρεάζουν αρνητικά τη δυναμική της οικονομίας, προκαλώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες Κυριακή, πακέτο μέτρων ύψους περίπου 65 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από την δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης, και οι επιχειρήσεις από την άνοδο του πληθωρισμού.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 68 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,26% από 4,27% που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα έναντι 1,57% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,69% απο 2,73% την Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 0.9926 δολάρια από τα 0.997 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,0920 δολάρια.