Η «ρωσική Google» θέλει να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και να φύγει από τη χώρα 

Η «ρωσική Google» θέλει να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και να φύγει από τη χώρα 
Yandex logo displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on March 14, 2022 (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Του Nicholas Gordon

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η «ρωσική Google» αποφάσισε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία.

Η Yandex με έδρα τη Μόσχα, η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης της χώρας που ιδρύθηκε από δύο Ρώσους επιχειρηματίες, ελπίζει να μεταφέρει τις πιο ελπιδοφόρες νέες τεχνολογίες της στο εξωτερικό και να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δραστηριοτήτων της για να αποφύγει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο ανέφεραν οι Financial Times την Πέμπτη, η Yandex N.V. -η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Yandex που είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία- θα πουλήσει τις περισσότερες από τις ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της, όπως η αναζήτηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο διαμοιρασμός διαδρομών, σε έναν τοπικό αγοραστή. Οι New York Times ανέφεραν αργότερα ότι η Yandex N.V. θα μεταφέρει στη συνέχεια τις πιο πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της σε μη ρωσικές αγορές.

Κόβοντας τους δεσμούς με τη Ρωσία, η Yandex ελπίζει να προστατεύσει τις νεότερες δραστηριότητές της, όπως τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, το cloud computing και την εκπαιδευτική τεχνολογία, από τη σύνδεση με τη ρωσική αγορά. Δυτικοί εταίροι ακύρωσαν δεσμούς με τη Yandex μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας παράδοσης φαγητού Grubhub, η οποία τερμάτισε την πρωτοβουλία της στο ρομποτικό delivery που είχε από κοινού με τη Yandex λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Οι νέοι έλεγχοι εξαγωγών περιορίζουν επίσης την πώληση εξαρτημάτων προηγμένης τεχνολογίας στη Ρωσία.

Υπάρχουν εμπόδια στο σχέδιο της Yandex. Θα πρέπει να βρει έναν τοπικό αγοραστή πρόθυμο να αγοράσει τις ρωσικές επιχειρήσεις της. Θα χρειαστεί επίσης το «πράσινο φως» της Μόσχας για τη μεταφορά αδειών τεχνολογίας εκτός της χώρας και οι μέτοχοι της Yandex θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν με το σχέδιο.

Το σχέδιο φέρεται να υποστηρίζεται από τον Aleksei Kudrin, πρώην υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας. Ο Kudrin αναμένεται να αναλάβει ηγετική θέση στη Yandex μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Yandex δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Κυρώσεις και έξοδος προσωπικού

Η Yandex, η οποία ιδρύθηκε το 2000, ελέγχει περίπου το 60% της ρωσικής αγοράς μηχανών αναζήτησης και έχει επενδύσει στις μεταφορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ειδήσεις.

Αν και δεν είναι κρατική, η Yandex έχει αναπτύξει στενή σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Η Yandex το 2019 συμφώνησε να δώσει στο κράτος μεγαλύτερο λόγο στις επιχειρησιακές αποφάσεις της, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τη νομοθεσία που περιορίζει την ξένη ιδιοκτησία των ρωσικών εταιρειών τεχνολογίας.

Το χρηματιστήριο NASDAQ ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Yandex αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας λόγω ανησυχιών για τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Yandex στη Μόσχα έχουν υποχωρήσει κατά 60,3% από την αρχή του έτους. Η πτώση της μετοχής έρχεται παρά τις ισχυρές επιδόσεις της Yandex στη ρωσική αγορά, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 46% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Η ρωσική εταιρεία τεχνολογίας έχει επίσης πληγεί από τη φυγή ταλαντούχων Ρώσων που εγκαταλείπουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πάνω από το 10% των 19.000 υπαλλήλων της Yandex έχουν φύγει, ανέφερε το Bloomberg τον Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης στοχοποιήσει στελέχη της Yandex με κυρώσεις, κατηγορώντας την εταιρεία ότι προωθεί φιλοπόλεμη ρωσική προπαγάνδα στην ειδησεογραφική της πλατφόρμα. Η ΕΕ επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Yandex, Tigran Khudaverdyan, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το τμήμα ειδήσεων.