Η Σαγκάη βγαίνει από το lockdown όμως μπορεί να είναι πολύ αργά για την εφοδιαστική αλυσίδα

Η Σαγκάη βγαίνει από το lockdown όμως μπορεί να είναι πολύ αργά για την εφοδιαστική αλυσίδα
Shoppers rummage through empty shelves in a supermarket before a lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus in Shanghai on March 29, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

του Chritstiaan Hetzner

Ένα σοβαρό lockdown που διήρκησε περισσότερο από δύο μήνες και έπληξε σοβαρά κατασκευαστές όπως η Tesla μπορεί επιτέλους να τελειώσει σταδιακά καθώς η Σαγκάη ελπίζει να ξεπεράσει το χειρότερο ξέσπασμα του COVID τον Ιούνιο.

Στο μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα που έχει κοινοποιηθεί, ο αντιδήμαρχος Zong Ming ανακοίνωσε μια σταδιακή επαναλειτουργία με περιορισμούς για να προληφθεί μια ξαφνική αναζωπύρωση.

«Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα και τα τέλη Ιουνίου, εφόσον οι κίνδυνοι ανάκαμψης των λοιμώξεων είναι υπό έλεγχο, θα εφαρμόσουμε πλήρως την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, θα ομαλοποιήσουμε τη διαχείριση και θα αποκαταστήσουμε πλήρως την κανονική παραγωγή και τη ζωή στην πόλη», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα έφερνε θετικά νέα για την παγκόσμια οικονομία καθώς τα μισά από τα 20 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Resilinc, η αποστολή ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Κίνα στη Δυτική Ακτή κοστίζει τώρα περίπου το διπλάσιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και 344 πλοία είχαν κολλήσει στο λιμάνι της Σαγκάης, μια αύξηση 34% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα COVID-19 οδήγησε σε σημαντική μείωση της κίνησης στα λιμάνια καθώς και σε απότομη πτώση της παραγωγής.

Η ζημιά δε σταματάει εκεί. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας κινήθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς από τον Φεβρουάριο του 2020 στο απόγειο του πρώτου κύματος.

«Οι επιπτώσεις της τρέχουσας διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2022 και μετά», δήλωσε η Resilinc σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι επιπτώσεις έχουν ήδη εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με πολυεθνικές από την Apple και την General Electric, μέχρι την Amazon και την Adidas να προειδοποιούν για διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού τους λόγω του lockdown σε μια πόλη που διαχειρίζεται το 20% του διεθνούς εμπορίου της Κίνας.

Η Tesla του Elon Musk έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά καθώς το τεράστιο εργοστάσιό της στη Σαγκάη ανταποκρίνεται τόσο στην εγχώρια ζήτηση όσο και ως εξαγωγικός κόμβος για τις ευρωπαϊκές αγορές. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η παραγωγή σημείωσε καθίζηση λόγω των lockdown, με την παραγωγή να πέφτει στα 10.757 οχήματα, μια πτώση 81% σε σύγκριση με τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα είπε ότι οι εταιρείες-μέλη «κατακλύζονται από προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Όχι μόνο ανέφεραν προβλήματα στη μεταφορά πρώτων υλών και εξαρτημάτων στα εργοστάσιά τους, αλλά δυσκολεύτηκαν επίσης να στείλουν τα τελικά προϊόντα σε πελάτες στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι ο όγκος των εμπορευμάτων που φεύγουν από το λιμάνι της Σαγκάης μειώθηκε κατά ένα τέταρτο από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου λόγω του lockdown, ενώ η οδική εμπορευματική κίνηση της χώρας μειώθηκε κατά 40% την ίδια περίοδο.

Ως αποτέλεσμα των δρακόντειων lockdown, σχεδόν το 23% των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα που συμμετείχαν στην έρευνα επανεξετάζει αν θα μεταφέρει τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε άλλη χώρα, αριθμός υπερδιπλάσιος από μόλις δύο μήνες πριν και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: Fortune.com