Το μεγάλο σχέδιο της Salesforce και 20 ακόμα εταιρειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Το μεγάλο σχέδιο της Salesforce και 20 ακόμα εταιρειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Photo:

Με τον Τραμπ να αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, οι εταιρείες παίρνουν στα χέρια τους την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών. 

της Natasha Bach

Ενώ η διοίκηση Τραμπ αποσύρει μια σειρά θεσπισμένων κανονισμών που αφορούν το να είναι τα καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ορισμένες επιχειρήσεις ξεκινούν από μόνες τους να σκέφτονται τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Salesforce ανακοίνωσε την έναρξη της Διακήρυξης Step Up στη Σύνοδο Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα (Global Climate Action Summit – GCAS) στο Σαν Φρανσίσκο, την Πέμπτη (13/9).

Πρόκειται για μια νέα συμμαχία «που εστιάζει στην αξιοποίηση της δύναμης των αναδυόμενων τεχνολογιών και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την εξασφάλιση αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής έως το 2020». Μαζί με τη Salesforce ένωσαν τις δυνάμεις τους εταιρείες όπως η Autodesk, η Bloomberg, η Uber, η WeWork και η HP. Συνολικά, 21 εταιρείες προσυπογράφουν τη Διακήρυξη.

Οι υπογράφοντες αναγνωρίζουν την κοινωνική απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα διαβλέπουν μια επιχειρηματική ευκαιρία στο να επενδύσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Σημειώνοντας τον τεράστιο μετασχηματιστικό χαρακτήρα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι εταιρείες αυτές σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την προοπτική «επιτάχυνσης του παγκόσμιου μετασχηματισμού προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα».

Η Salesforce, η οποία ηγήθηκε της όλης πρωτοβουλίας, δεσμεύτηκε να επιτύχει τον στόχο χρήσης 100% ανανεώσιμης ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της μέχρι το 2022. Η εταιρεία θα συνεργαστεί επίσης με τους κορυφαίους προμηθευτές της για να θέσουν τους δικούς τους στόχους μείωσης των εκπομπών έως το 2025.

Εντωμεταξύ, η Lyft έχει δεσμευτεί υπέρ της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας και της πλήρους αποχής από τον άνθρακα, ενώ η WeWork διακήρυξε την πρόθεσή της να καταστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2023, καθώς και να καταργήσει σταδιακά τη χρήση πλαστικών.

Ένας αριθμός άλλων εταιρειών έχουν δεσμευτεί στην πρωτοβουλία «Science Based Targets», η οποία είναι «στοχεύει στο να διατηρηθεί ένα απατούμενο επίπεδο άνθρακα έτσι ώστε να να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες». Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια συνεργασία μεταξύ του CDP, του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, και της WWF, με στόχο να καταστεί η βασισμένη στην επιστήμη στοχοθέτηση ενός επιχειρησιακού προτύπου που θα στοχεύει στην μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι δεσμεύσεις, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στις ίδιες τις εταιρείες. Συγκεκριμένα, ελπίζουν ότι η διακήρυξη θα τους επιτρέψει να επηρεάσουν κι άλλους φορείς ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβαν την έκκλησή τους στους αρχηγούς κρατών να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίτευξης των αρχών της Συμφωνίας του Παρισιού έως το 2020.