Η Samsung μπαίνει στον «χορό» των κρυπτονομισμάτων

Η Samsung μπαίνει στον «χορό» των κρυπτονομισμάτων
Photo:

Η Samsung Electronics αποκάλυψε ότι πλέον κατασκευάζει τσιπ σχεδιασμένα ειδικά για την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων.

Η εταιρεία έκανε την αποκάλυψη στην τελευταία έκθεση κερδών της, όπου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη της. Η έκθεση επιβεβαίωσε επίσης ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία ξεπέρασε την Intel και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ πέρυσι.

Παράλληλα, προέβλεψε έντονη ζήτηση για το επερχόμενο μοντέλο smartphone της, το Galaxy S9, που πρόκειται να αποκαλυφθεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Τα καθαρά κέρδη της Samsung Electronics για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, νούμερο που συμβαδίζει γενικά με τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε σχεδόν κατά 9%, αφότου η εταιρεία αποκάλυψε ότι διαχωρίζει τη μετοχή σε αναλογία 50-προς-1.

Προς το παρόν, η Samsung παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα της δραστηριότητα που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα. «Η Samsung ασχολείται επί του παρόντος με την κατασκευή τσιπ εξόρυξης κρυπτονομισμάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας που δόθηκε στο BBC. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους πελάτες μας» καταλήγει.

Η εξόρυξη, στο πλαίσιο αυτό, αφορά την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων ως μέσο επαλήθευσης των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα – ένα καθήκον για το οποίο οι ιδιοκτήτες των εμπλεκομένων υπολογιστών ανταμείβονται με νέα ψηφιακά μάρκες ή «νομίσματα».

Η The Bell, μια εφημερίδα στην κορεατική γλώσσα, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα τσιπ είναι τα Asic (application-specific integrated circuit / ολοκληρωμένα κυκλώματα ειδικής εφαρμογής). Πρόκειται για τσιπ που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να επιτελέσουν ένα μόνο έργο – στην περίπτωση αυτή την «εξόρυξη» Bitcoin ή άλλου συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος – αλλά όχι γενικές υπολογιστικές λειτουργίες.

Μέχρι το 2013, τα τσιπ Asic συνδέονταν περισσότερο με την τηλεοπτική βιομηχανία. Όμως, εκείνη τη χρονιά, ένας επιχειρηματίας με έδρα τη Νέα Υόρκη άρχισε να πουλά επεξεργαστές ειδικά σχεδιασμένους για εξόρυξη Bitcoin, οι οποίοι υπόσχονταν καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τα τσιπ GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) που ακόμα και σήμερα είναι περισσότερο συσχετισμένα με το συγκεκριμένο καθήκον.

Τους τελευταίους μήνες, η έλλειψη υψηλής ποιότητας καρτών GPU έχει ωθήσει τις τιμές τους στα ύψη, καθιστώντας την ανταγωνιστική τεχνολογία Asic ακόμα πιο ελκυστική.