Η Σαουδική Αραβία λέει ότι ο Μπάιντεν ζήτησε να καθυστερήσουν οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά ένα μήνα

Η Σαουδική Αραβία λέει ότι ο Μπάιντεν ζήτησε να καθυστερήσουν οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά ένα μήνα
epa09850873 US President Joe Biden during his meeting with the Polish President at the Presidential Palace in Warsaw, Poland, 26 March 2022. US President Biden arrived in Poland for a two-days visit during which he is scheduled to hold talks with his Polish counterpart and make an address at the Royal Castle in Warsaw. Biden is coming to Poland straight from Brussels, where he attended an extraordinary Nato summit, a European Council meeting and a G7 summit on 24 March. EPA/Marcin Obara POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου - και κατ' επέκταση οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης - αποτέλεσε βασικό παράγοντα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν το βασίλειο να αναβάλει την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά ένα μήνα. Μια τέτοια καθυστέρηση θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου απότομης αύξησης των τιμών της βενζίνης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να διατηρήσει την οριακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «πρότειναν» οι περικοπές να καθυστερήσουν κατά ένα μήνα. Τελικά, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τις περικοπές στη συνάντησή του στις 5 Οκτωβρίου στη Βιέννη.

Η αναβολή των περικοπών θα σήμαινε την εφαρμογή τους λίγο πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου – σε μια εποχή που πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά τις τιμές στην αντλία.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – και κατ’ επέκταση οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης – αποτέλεσε βασικό παράγοντα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, καθώς ο πολύμηνος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επίσης διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Για τον Μπάιντεν, οι τιμές της βενζίνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος και πολλοί νομοθέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η μακροχρόνια σχέση της Αμερικής με το βασίλειο – βασισμένη στην αμοιβαία ασφάλεια – θα μπορούσε να επανεξεταστεί.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κάθε προσπάθεια σύνδεσης του αιτήματος του ΟΠΕΚ με τις εκλογές, αλλά η Σαουδική Αραβία εκδίδοντας μια σπάνια, μακροσκελή δήλωση δείχνει πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις είναι τεταμένες μετά τη δολοφονία και τον διαμελισμό του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έγινε κατόπιν εντολής του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Εντωμεταξύ, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας παρέχουν ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία εναντίον της Δύσης, η οποία εξοπλίζει και στηρίζει την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αναγνώρισε ότι το βασίλειο συζητούσε με τις ΗΠΑ για την αναβολή της περικοπής των 2 εκατομμυρίων βαρελιών του ΟΠΕΚ+ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση του βασιλείου διευκρίνισε μέσω της συνεχούς διαβούλευσης με την αμερικανική κυβέρνηση ότι όλες οι οικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι η αναβολή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για ένα μήνα, σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί, θα είχε αρνητικές οικονομικές συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η δήλωση του υπουργείου επιβεβαίωσε ένα άρθρο της Wall Street Journal της εβδομάδας που ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ επεδίωξαν να καθυστερήσουν τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ μέχρι λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Η Journal επικαλέστηκε ανώνυμους Σαουδάραβες αξιωματούχους που περιέγραψαν την κίνηση ως πολιτικό τέχνασμα του Μπάιντεν ενόψει των εκλογών.

Το βασίλειο επέκρινε επίσης τις προσπάθειες να συνδεθεί η απόφαση του με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το βασίλειο τονίζει ότι αν και προσπαθεί να διατηρήσει την ισχύ των σχέσεών του με όλες τις φιλικές χώρες, επιβεβαιώνει την απόρριψη κάθε υπαγόρευσης, ενέργειας ή προσπάθειας διαστρέβλωσης των ευγενών στόχων του για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας από την αστάθεια της αγοράς πετρελαίου», αναφέρεται. «Η επίλυση των οικονομικών προκλήσεων απαιτεί την καθιέρωση ενός μη πολιτικοποιημένου εποικοδομητικού διαλόγου και τη συνετή και ορθολογική εξέταση του τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των χωρών».

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασικοί παραγωγοί στον ΟΠΕΚ, ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τετάρτη για την καταδίκη της «απόπειρας παράνομης προσάρτησης» τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

Πηγή: fortune.com