Η Sheryl Sandberg απαντά γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από το Facebook

Η Sheryl Sandberg απαντά γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από το Facebook
Photo:
Και πώς αντέδρασε ο Mark Zuckerberg.

των Phil Wahba & Alyson Shontell

Η Sheryl Sandberg πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την Meta Platforms το Σαββατοκύριακο, τερματίζοντας μια 14ετή θητεία ως μία από τις πιο προβεβλημένες γυναίκες-στελέχη παγκοσμίως και σηματοδοτώντας μια νέα προσπάθεια να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση ενός δημόσιου σκοπού, σε μια εποχή που τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις.

Το 52χρονο στέλεχος, του οποίου το best seller βιβλίο Lean In του 2013 υποστήριζε σθεναρά τις γυναίκες και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην ηγεσία, δήλωσε στο Fortune σε συνέντευξή της ότι η δουλειά στη Meta τής άφηνε λίγο χρόνο για κάποιες άλλες προτεραιότητές της σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας.

«Απλώς δεν είναι μια δουλειά που αφήνει χώρο για πολλά άλλα πράγματα στη ζωή σου. Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για τις γυναίκες. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα να μπορώ να κάνω περισσότερα με τη φιλανθρωπία μου, με το ίδρυμά μου», δήλωσε η Sandberg. Και η πιθανή ανατροπή της απόφασης Roe v Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει προσθέσει μια αίσθηση του κατεπείγοντος για την υπεράσπιση των γυναικών.

Η Sandberg, η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη μετατροπή της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης από νεοφυή επιχείρηση σε έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στον κλάδο της ψηφιακής διαφήμισης, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι αποχωρεί από την ηγετική ομάδα της εταιρείας το φθινόπωρο. Τη Sandberg, η οποία ως επικεφαλής εταιρικών λειτουργιών ήταν επί χρόνια η υπαρχηγός του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, θα διαδεχθεί το φθινόπωρο ο Javier Olivan, αλλά η ίδια θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Η Sandberg εντάχθηκε στο Facebook το 2008 και ήταν συχνά το «ώριμο» πρόσωπο της εταιρείας, ενώ το 2021, το τελευταίο έτος όπου η εταιρεία είχε τη συγκεκριμένη επωνυμία, εξασφάλισε έσοδα σχεδόν 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πορεία, χρειάστηκε να κάνει damage control γύρω από τις διαμάχες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο του περιεχομένου που σχετίζονταν με τη διάδοση της παραπληροφόρησης στον ιστότοπο του Facebook. Πιο πρόσφατα, χρειάστηκε να αντιτεθεί σε ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε δημοσίευμα ότι πίεσε τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail να αποσύρει δημοσιεύματα για τον πρώην φίλο της, Bobby Kotick, διευθύνοντα σύμβουλο της Activision Blizzard. Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι το θέμα του Kotick έχει έκτοτε κλείσει και δεν επηρέασε το timing της αποχώρησης της Sandberg.

Ερωτηθείσα πώς ο Zuckerberg αντέδρασε στην είδηση της επικείμενης αποχώρησής της από το ρόλο της COO, η Sandberg είπε: «Ήταν αυτό που είναι πάντα – είναι πολύ υποστηρικτικός, πραγματικά πολύ υποστηρικτικός». Χαρακτήρισε τον χρόνο που συνεργάστηκε με τον Zuckerberg «τιμή και προνόμιο μιας ζωής». «Ο Mark και εγώ είμαστε τόσο κοντά και γνωριζόμαστε τόσο καιρό», προσέθεσε.

Η Sandberg ήρθε στο τότε νεοφυές Facebook το 2008 από τη Google για να βοηθήσει στην επαγγελματικοποίηση της εταιρείας και στην επέκταση σε τομείς όπως η διαφήμιση, η οποία το τελευταίο τρίμηνο απέφερε 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, απελευθερώνοντας τον Zuckerberg που στράφηκε στη σύλληψη νέων προϊόντων. Η εταιρεία έγινε Meta πέρυσι για να εστιάσει στον εκκολαπτόμενο κόσμο του metaverse.

«Η ιδέα ήταν να μείνω πέντε χρόνια», είπε η Sandberg, καθώς θυμήθηκε τις συζητήσεις με τον εκλιπόντα σύζυγό της πριν από την ένταξή της στο Facebook. Όταν ρωτήθηκε γιατί παραιτείται τώρα, την ώρα που η Meta δέχεται πολλές επικρίσεις και ελέγχους από τους νομοθέτες και η διαφημιστική της δραστηριότητα είναι αντιμέτωπη με εμπόδια που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής, είπε: «Δεν υπάρχει ποτέ μια τέλεια στιγμή. Ξέρετε, δεν υπάρχει τέλος ή αρχή στην επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις διαφημίσεις. Δεν υπάρχουν σαφή όρια. Δεν υπάρχουν, ξέρετε, διακριτά ή οριστικά κεφάλαια στο metaverse».

Η Sandberg δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να γίνει διευθύνουσα σύμβουλος κάπου αλλού. «Είμαι πραγματικά επικεντρωμένη σε αυτό που πρόκειται να κάνω στη συνέχεια, στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες», είπε.

Το ίδρυμά της, Lean In, έχει ξεκινήσει 60.000 κύκλους που αποτελούνται από ομάδες γυναικών που βοηθούν η μία την άλλη να επιτύχει προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. Η Sandberg κέρδισε επίσης πολλούς επαίνους για το στοχαστικό της γράψιμο σχετικά με τη θλίψη μετά το θάνατο του συζύγου της Dave Goldberg το 2015.

Ακόμα και ενώ θα εστιάζει περισσότερο στη φιλανθρωπία της, η Sandberg δεν θα είναι πολύ μακριά από την εταιρεία, έτοιμη να παράσχει τις συμβουλές της. «Η μετάβασή μου θα είναι μακρά. Δεν θα φύγω πριν από το φθινόπωρο και θα παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε.

Πηγή: Fortune.com