Η Sheryl Sandberg δεν είναι πια COO της Meta. Τι άλλαξε για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της θητείας της;

Η Sheryl Sandberg δεν είναι πια COO της Meta. Τι άλλαξε για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της θητείας της;
epa06999079 COO of Facebook Sheryl Sandberg testifies before a Senate Intelligence Committee hearing on 'foreign influence operations and their use of social media platforms' in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 05 September 2018. Lawmakers are expected to ask the top executives what measures they are implementing to protect their online content from Russian propaganda and political censorship. CEO of Alphabet (Google) Larry Page was invited to testify but did not show. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Maria Aspan

Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε ηγέτη να αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον κλάδο του. Είναι επίσης – συνήθως – όχι και πολύ διασκεδαστικό.

Ωστόσο, η Sheryl Sandberg δεν φοβήθηκε την πρόκληση. Στα 14 χρόνια της ως διευθύντρια λειτουργιών του Facebook, έγινε μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Silicon Valley, ενώ έχτισε με ενθουσιασμό το δικό της γυάλινο βάθρο. Το μπεστ σέλερ εταιρικό-φεμινιστικό μανιφέστο της, Lean In, ανέδειξε τη Sandberg σε δημόσιο πρότυπο, κάθε κίνηση του οποίου είχε μεγαλύτερη απήχηση για όλα τα γυναικεία στελέχη – συμπεριλαμβανομένης της απόφασής της να παραιτηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Sandberg παραιτήθηκε επίσημα από COO του Facebook (τώρα Meta), αφού είχε ανακοινώσει την προγραμματισμένη αποχώρησή της δύο μήνες νωρίτερα. (Θα παραμείνει υπάλληλος μέχρι τον Σεπτέμβριο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη συνέχεια.) Ίσως αναπόφευκτα, πλαισίωνε ακόμη και αυτή την απόφαση εν μέρει ως προς το φύλο της: «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για τις γυναίκες», είχε πει στο Fortune τον Ιούνιο, εξηγώντας ότι ήθελε να αφιερώσει περισσότερη προσοχή στη φιλανθρωπία και στην υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στο φύλο της. Τι θα μπορούσε να «αποκαλύψει» η αποχώρηση της Sandberg για την πρόοδο των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας, έγραφε ένας τίτλος των New York Times τον Ιούνιο, μια μέρα αφότου ένας άλλος αξιολογούσε το τι σημαίνει «Lean In για τις γυναίκες». Αυτό το «μανιφέστο υψηλού προφίλ για τη σταδιοδρομία και τις επιλογές ζωής των γυναικών άλλαξε τον τρόπο που μιλάμε για θέματα εργασιακού χώρου και ηγεσίας», υποστήριξε ένας αρθρογράφος του Bloomberg, ενώ το The Atlantic απάντησε ότι η επίκληση της Sandberg στον «λευκό φεμινισμό» ήταν υπεύθυνη για την ανάφλεξη «της αναταραχής στην εταιρική Αμερική».

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 9% των CEO στις εταιρείες της λίστας Fortune 500 σήμερα — είναι ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν πεισματικά σε μονοψήφια ποσοστά. (Μεταξύ των ιδρυτών τεχνολογίας και startup που στοχεύουν να ακολουθήσουν τα βήματα του ιδρυτή-CEO της Meta, Mark Zuckerberg, τα νούμερα είναι ακόμη πιο ζοφερά, όπως καλύπτει τακτικά και εκτενώς το Fortune.) Μεταξύ πιο ώριμων εταιρειών τεχνολογίας, το τοπίο στο επίπεδο των στελεχών είναι εξίσου άγονο. Η αποχώρηση της Sandberg σημαίνει ότι «η Silicon Valley χάνει μια από τις πιο εμφανείς και ειλικρινείς γυναίκες στελέχη της, αφήνοντας λίγες – κάποιοι θα έλεγαν μηδενικές – παρόμοιες συναδέλφους στο πέρασμά της», ανέφεραν οι New York Times τον Ιούνιο.

Η Sandberg έκανε δημοφιλές μεγάλο μέρος της έρευνας για τα στερεότυπα και τα «διπλά κριτήρια» με τα οποία αντιμετωπίζονται οι γυναίκες επαγγελματίες, στο Lean In. Το μπεστ σέλερ της το 2013 ξεκίνησε μια ευρύτερη κοινωνική συζήτηση για τον φεμινισμό και την εταιρική ποικιλομορφία.

Η αποχώρηση της Sandberg από την Meta δεν είναι το μόνο πλήγμα για τις υψηλόβαθμες γυναίκες στην εταιρική Αμερική αυτό το καλοκαίρι – και σίγουρα δεν είναι το πιο αναπάντεχο. Τον Ιούλιο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Gap, Sonia Syngal, εκδιώχθηκε από την εταιρεία, μετά από μόλις δυόμισι χρόνια στη θέση της. Την περασμένη εβδομάδα, η διευθύνουσα σύμβουλος του Tinder, Renate Nyborg, απολύθηκε από την εφαρμογή γνωριμιών – μετά από λιγότερο από ένα χρόνο – καθώς η μητρική της εταιρεία Match.com ανέφερε απογοητευτικά κέρδη.

Αυτές οι ξαφνικές αποχωρήσεις ταιριάζουν σε ένα δυστυχώς προβλέψιμο – και με βάση δεδομένα – μοτίβο: Οι γυναίκες CEO υπηρετούν λιγότερο χρόνο στις θέσεις τους και είναι πιο πιθανό να απομακρυνθούν από τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Οι γυναίκες έχουν μέση θητεία CEO 6,6 ετών, έναντι 9,9 ετών για τους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον πάροχο ερευνών exechange.com.

Τα διπλά κριτήρια για τις γυναίκες στην εξουσία τελικά δεν μπορούν να επιλυθούν από μεμονωμένες γυναίκες στελέχη  – ακόμα και αυτές με την ίδια επιρροή όπως η Sheryl Sandberg. Σε συστημικό επίπεδο, λίγα θα αλλάξουν χωρίς την υποστήριξη των ανδρών που εξακολουθούν να ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων CEO στη λίστα του Fortune 500 και των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια τόσο σε εισηγμένες όσο και σε μη εισηγμένες εταιρείες.

Πηγή: Fortune.com