Η «σιδηρά κυρία» της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η «σιδηρά κυρία» της αυτοκινητοβιομηχανίας
Photo:

Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα σχετικά με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της General Motors. Τι ξέρετε εσείς όμως για τη Μέρι Μπάρα; 

των Κάρολαϊν Φέρτσαϊλντ και Γκέοφ Κόλβιν 

Το τεράστιο σκάνδαλο με τις ανακλήσεις μοντέλων της General Motors ήταν μια καταστροφή. Περισσότερα από 29 εκατομμύρια οχήματα έχουν ανακληθεί από την αγορά λόγω ελαττωματικών μιζών που συνδέονται με τουλάχιστον 19 θανάτους. Στο 6ο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune, ο αρχισυντάκτης Γκέοφ Κόλβιν παρουσίασε το σχέδιο της CEO της GM, Μέρι Μπάρα, για αλλαγή της κουλτούρας στην GM. Όπως λέει η ίδια, «κουλτούρα είναι το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι».

Η Μπάρα, η οποία εργάζεται στην GM από τότε που ήταν 18 ετών και γράφτηκε στο General Motors Institute για να πάρει πτυχίο μηχανικού, είχε πάντα τη GM επίκεντρο της ζωής της.

Ιδού πέντε πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για την επικεφαλής μίας εκ των σημαντικότερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου:

Θεωρεί τη γνώμη των άλλων ως δώρο
Ως επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων την περίοδο 2009-2011, η Μπάρα αυστηροποίησε την αξιολόγηση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός συστήματος αξιολόγησης το οποίο ήταν νέο. «Θεωρώ τη γνώμη των άλλων ως δώρο. Ο καθένας μπορεί να βελτιωθεί, είτε βρίσκεται πρώτη μέρα στην δουλειά είτε μετά από 40 χρόνια στην ίδια εργασία. Λέω συνέχεια στους εργαζόμενους: ‘Αν περνάτε αξιολόγηση επίδοσης με το αφεντικό σας και δε σας πει κάτι για να βελτιωθείτε, μη φύγετε από το γραφείο του’».

Δεν την πειράζει που δεν είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου
Μερικοί άνθρωποι λένε ότι συναντά εμπόδια στην αλλαγή νοοτροπίας διότι η διοίκηση είναι διαιρεμένη. Η απάντησή της: «Έχω μεγάλη υποστήριξη από το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, Τιμ Σόλσο. Είναι πολύ ξεκάθαρος με την ευθύνη μου για τη διοίκηση της εταιρείας. Αισθάνομαι ότι το διοικητικό συμβούλιο μου έχει δώσει την απαραίτητη εξουσία».

Δεν επιδιώκει τη συναίνεση όπως οι προκάτοχοί της
Ένα πρώην ανώτερο εκτελεστικό στέλεχος, τώρα συνταξιούχος, λέει, « Ο Ρικ Βάγκονερ [Διευθύνων Σύμβουλος 2000 – 2009] επεδίωκε τη συναίνεση, μια χρονοβόρα διαδικασία, που ήταν άλλοτε επιτυχής και άλλοτε όχι. Η Μέρι δεν έχει την υπομονή να το κάνει αυτό».

Μίλησε στον κόσμο για «τη συγκατάθεση της GM»
Η φράση αυτή ακούγεται τώρα παντού μετά την έκθεση Valukas σχετικά με τις ανακλήσεις μοντέλων, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πότε μίλησε στους ανακριτές για αυτό. «Η Μέρι Μπάρα περιγράφει ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως ‘η συγκατάθεση της GM’. Αυτό συμβαίνει όταν όλοι συμφωνούν για ένα προτεινόμενο σχέδιο δράσης, αλλά στη συνέχεια βγαίνουν από το δωμάτιο χωρίς την πρόθεση να το εφαρμόσουν, και η συγκατάθεση είναι μια κενή χειρονομία,» αναφέρει η έκθεση Valukas.

Ασκεί στρατιωτικού τύπου ηγεσία
Ένας πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού θεωρεί ότι είναι εξαιρετική ηγέτης. Ο Τόμας Κόλντιζ, ο οποίος αποσύρθηκε ως ταξίαρχος από το κολλέγιο του West Point, τώρα διδάσκει στο Yale School of Management. Η άποψή του: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Μέρι Μπάρα και νομίζω ότι κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να λύσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά».