Η Siemens καταργεί 2.700 θέσεις εργασίας παγκοσμίως- Τι την οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η Siemens καταργεί 2.700 θέσεις εργασίας παγκοσμίως- Τι την οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Η εταιρεία απασχολεί 379.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο. Σχέδιο εισόδου στο χρηματιστήριο για το 2020

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές επίπεδο, εκ των οποίων 1.400 στη Γερμανία, στην διεύθυνσή της που κατασκευάζει τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρισμού, που ετοιμάζεται να μετατραπεί σε χωριστή οντότητα και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η αναδιοργάνωση έχει στόχο να «μειωθούν τα κόστη» και να υπάρξει αντίδραση «στη μείωση του αριθμού των μεγάλων έργων» που έχουν ανατεθεί στον όμιλο και προστίθεται σε μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί και περιλάμβαναν την κατάργηση άλλων 7.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία.

Η Siemens απασχολεί συνολικά 379.000 εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων 64.000 στις εταιρείες της που κατασκευάζουν ηλεκτροπαραγωγικές τουρμπίνες.

Η κατάργηση των θέσεων εργασίας θα γίνει «τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο όμιλος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Οι πολύ μεγάλες τουρμπίνες που κατασκευάζει η Siemens έχουν ολοένα λιγότερη ζήτηση σε διεθνές επίπεδο. Ο λόγος: τα ορυκτά καύσιμα γίνονται ολοένα λιγότερο δημοφιλή.

Παρά τα τεράστια συμβόλαια που κλείστηκαν στην Αίγυπτο και στο Ιράκ, η κερδοφορία αυτής της διεύθυνσης του ομίλου δεν έφθασε παρά μόλις το 3,8% το 2018, ενώ στο σύνολό του ο όμιλος της Siemens είχε ορίσει ως στόχο κερδοφορία κυμαινόμενη από το 11% ως το 15%.

Αφού εισήχθησαν στο χρηματιστήριο η θυγατρική της που παράγει ιατρικό εξοπλισμό (Thermohalines), αυτή που παράγει προϊόντα αιολικής ενέργειας (Gamesa) και αυτή που παράγει λάμπες (Osram), η διεύθυνση της Siemens αποφάσισε να αποχωριστεί επίσης την διεύθυνσή της που ασχολείται με την κατεξοχήν ιστορική δραστηριότητά της, 150 χρόνια αφότου ο Βέρνερ Ζίμενς εφεύρισκε το δυναμό στο εργαστήριό του στο Βερολίνο.

Ο όμιλος σχεδιάζει η εταιρεία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο ως τον Δεκέμβριο του 2020 και σκοπεύει να διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο των μετοχών της.