Η «συγχώνευση» του Ethereum θα αλλάξει για πάντα το χώρο των κρυπτονομισμάτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η «συγχώνευση» του Ethereum θα αλλάξει για πάντα το χώρο των κρυπτονομισμάτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ethereum Photo: pixabay.com

Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η συγχώνευση;

της Taylor Locke

Η κοινότητα του Ethereum είναι πιο ενθουσιασμένη από ό,τι συνήθως. Στις εβδομαδιαίες κλήσεις μέσω Zoom αφιερωμένες σε τεχνικά θέματα, οι προγραμματιστές του Ethereum γιορτάζουν πανηγυρίζοντας, καθώς προχωρούν προς τη «συγχώνευση» – ένα γεγονός που χαιρετίστηκε ως η πιο σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Τι είναι όμως ακριβώς η «συγχώνευση»; Όσοι παρακολουθούν ειδήσεις από το χώρο των κρυπτονομισμάτων πιθανότατα έχουν ακούσει γι ‘αυτό και γνωρίζουν ότι αντιπροσωπεύει μια στροφή σε κάτι που ονομάζεται επικύρωση συναλλαγών μέσω «απόδειξης συμμετοχής».

Μόλις το Ethereum περάσει σε έναν μηχανισμό επικύρωσης συναλλαγών μέσω απόδειξης συμμετοχής μετά τη συγχώνευση, το δίκτυο θα βασίζεται σε αξιόπιστες οντότητες γνωστές ως επικυρωτές για την επαλήθευση των συναλλαγών και την προσθήκη νέων κρυπτονομισμάτων στο blockchain. Ένας επικυρωτής θα επιλέγεται τυχαία κάθε φορά που πρόκειται να προστεθεί ένα νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο θα συμβαίνει κάθε 12 δευτερόλεπτα περίπου μετά τη συγχώνευση.

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση για να γίνει επικυρωτής καταθέτοντας 32 Ethereum (περίπου 61.000 δολάρια σε τιμές στα μέσα Αυγούστου) – ένα ποσό που προορίζεται να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες έχουν συμμετοχή στην επιτυχία του δικτύου – και λειτουργούν με ενημερωμένο λογισμικό.

Γιατί είναι η συγχώνευση τόσο σημαντική;

Πρώτον, το Ethereum είναι το πιο χρησιμοποιούμενο blockchain και τροφοδοτεί το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με κεφαλαιοποίηση 202 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ethereum φιλοξενεί επίσης πολυάριθμες αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) και πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και επικυρώνει την αυθεντικότητα εκατομμυρίων μη ανταλλάξιμων διακριτικών (NFT).

Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης θα επηρεάσει όχι μόνο το blockchain του Ethereum, αλλά ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτό. Και δεδομένου του μεγέθους και της επιρροής του Ethereum, η μοίρα της συγχώνευσης είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ευρύτερο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Εντωμεταξύ, η μετάβαση στην απόδειξη συμμετοχής θα επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους που παράγουν Ether, πολλοί από τους οποίους έχουν ξοδέψει σημαντικό κεφάλαιο στην προσπάθεια. Οι περισσότεροι πιθανότατα θα στραφούν στην παραγωγή άλλων νομισμάτων που χρησιμοποιούν το σύστημα επικύρωσης συναλλαγών μέσω απόδειξης εργασίας, αλλά η συγχώνευση εξακολουθεί να είναι πιθανό να τους βλάψει τελικά οικονομικά.

Όμως, ενώ η συγχώνευση αποτελεί κακά νέα για τους παραγωγούς, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας του Ethereum και πέραν αυτής θεωρεί το τέλος της παραγωγής κρυπτονομισμάτων ως καλό πράγμα – βοηθώντας τόσο τον πλανήτη όσο και τη φήμη του Ethereum. «Η μετάβαση από την απόδειξη εργασίας στην απόδειξη συμμετοχής [θα] μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του Ethereum κατά 99,9% ή περισσότερο», δήλωσε στο Fortune ο κύριος προγραμματιστής του Ethereum, Preston Van Loon.

Μια άλλη σημαντική συνέπεια μιας επιτυχημένης συγχώνευσης θα είναι η μείωση της έκδοσης νέων κρυπτονομισμάτων Ether. Μετά τη συγχώνευση, το Ether είναι πιθανό να γίνει «το μεγαλύτερο αποπληθωριστικό νόμισμα», σύμφωνα με τον Lucas Outumuro, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών blockchain IntoTheBlock.

Στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο, ο Outumuro προβλέπει ότι επειδή το κρυπτονόμισμα δεν θα απονέμεται πλέον σε παραγωγούς, η ποσότητα των νέων Ether που θα εκδίδεται θα μειωθεί κατά περίπου 87%. «Η καθαρή έκδοση του ETH προβλέπεται τώρα να κυμαίνεται μεταξύ -1,5% και 0,5% με βάση τα στοιχεία των τελευταίων τριών μηνών, σε σύγκριση με -4,5% έως -0,5% με χρήση των στοιχείων πρώτου και δεύτερου τριμήνου», έγραψε στις 19 Αυγούστου.

Αυτή η μείωση στην έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων, με τη σειρά της, σημαίνει ότι το Ethereum θα μπορούσε να επισκιάσει το Bitcoin σε κεφαλαιοποίηση αγοράς τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με μια έκθεση της 12ης Αυγούστου της ερευνητικής εταιρείας FSInsight.

Τέλος, η συγχώνευση θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα για τη συνολική ανάπτυξη του Ethereum. Σύμφωνα με τον δημιουργό του Ethereum, Vitalik Buterin, το δίκτυο είναι πλέον ολοκληρωμένο κατά περίπου 40% και μετά τη συγχώνευση, «το Ethereum μπορεί να φτάσει μέχρι και 55% ολοκλήρωσης», είπε.

Επίσης, στον οδικό χάρτη του Ethereum υπάρχουν τέσσερις άλλες φάσεις που συμβαίνουν παράλληλα, που όλες έχουν ως στόχο να κάνουν το Ethereum πολύ πιο γρήγορο, ασφαλές και πιο αποκεντρωμένο. «Στο τέλος αυτού του οδικού χάρτη, το Ethereum θα είναι ένα πολύ πιο επεκτάσιμο σύστημα… Στο τέλος, το Ethereum θα μπορεί να επεξεργάζεται 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο», είπε ο Buterin.

Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η συγχώνευση;

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας του Ethereum υποστηρίζει σθεναρά τη συγχώνευση, μια ένθερμη μειοψηφία την καταγγέλλει ως κολοσσιαίο λάθος. Αν και ένα μέρος αυτής της κριτικής έχει τις ρίζες του στο προσωπικό συμφέρον – δηλαδή, οι παραγωγοί ανησυχούν για το χαμένο τους εισόδημα – υπάρχουν επίσης ιδεολογικές ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, οι επικριτές λένε ότι το σύστημα απόδειξης συμμετοχής θα κάνει το Ethereum πιο συγκεντρωτικό και λιγότερο ασφαλές, και επισημαίνουν την κυριαρχία λίγων οντοτήτων που κατέχουν «επικυρωμένα» κρυπτονομίσματα Ether. Όπως τόνισε η εταιρεία δεδομένων Messari, η Lido Finance ελέγχει το 31,2% του συνόλου των επικυρωμένων Ether, ενώ η Coinbase ελέγχει το 14,7% και η Kraken το 8,5%.

Αυτές οι ανησυχίες επισύρουν το φόβο ότι οι αρχές επιβολής του νόμου μπορεί να αντιμετωπίζουν τους επικυρωτές ως στόχο λογοκρισίας ή παρακολούθησης. Ο ίδιος ο Buterin αναφέρθηκε σε αυτό στο Twitter. Υποστήριξε την καταστροφή των κρυπτονομισμάτων οποιωνδήποτε επικυρωτών που θα λογοκρίνουν το πρωτόκολλο Ethereum, εάν τους ζητηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι η κοινότητα του Ethereum είναι αρκετά ισχυρή για να καταπολεμήσει τη λογοκρισία βασικού επιπέδου», έγραψε στο Twitter ο συνιδρυτής του EthHub, Anthony Sassano στις 16 Αυγούστου. «Το Bitcoin είναι επιρρεπές στους ίδιους κινδύνους λογοκρισίας με το Ethereum – δεν έχει σημασία αν είναι PoS [απόδειξη συμμετοχής] ή PoW [απόδειξη εργασίας]».

Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, υποστήριξε στις 17 Αυγούστου ότι προτιμά να σταματήσει τη δραστηριότητα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παρά να συμμορφωθεί με πιθανές επιβολές λογοκρισίας.

Πηγή: fortune.com