Η Σιγκαπούρη πρωταθλήτρια πολυτελείας για τρίτη χρονιά – Ποια πόλη εκτόπισε το Χονγκ Κονγκ

Η Σιγκαπούρη πρωταθλήτρια πολυτελείας για τρίτη χρονιά – Ποια πόλη εκτόπισε το Χονγκ Κονγκ
Photo: pixabay.com
Σταθερά στην κορυφή η Σιγκαπούρη ως η ακριβότερη πόλη για είδη πολυτελείας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Julius Baer.

Η Σιγκαπούρη διατηρεί για τρίτη συνεχή χρονιά τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο όσον αφορά το κόστος για είδη πολυτελείας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Julius Baer Lifestyle Index. Το Λονδίνο ανέβηκε στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας το Χονγκ Κονγκ, ενώ ακολουθούν Μονακό και Ζυρίχη. Η Σαγκάη, που το 2022 βρέθηκε στην κορυφή, υποχώρησε φέτος στην έκτη θέση.

Για πρώτη φορά από το 2020, οι τιμές των ειδών πολυτελείας κατέγραψαν μείωση κατά 2%, κάτι που η ελβετική τράπεζα χαρακτηρίζει «ασυνήθιστο», αφού οι πολυτελείς αγορές συνήθως ακριβαίνουν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα συνηθισμένα καταναλωτικά προϊόντα. Όπως ανέφερε ο Κρίστιαν Γκάτικερ, επικεφαλής έρευνας της Julius Baer, τα φετινά στοιχεία αποτυπώνουν «την εικόνα πριν από τις αλλαγές που ήδη συντελούνται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επόμενη χρονιά θα καταγράψει ακόμη πιο έντονες μεταβολές.

Στο Χονγκ Κονγκ, το νέο πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης έχει αυξήσει τη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, ωστόσο οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας μειώθηκαν κατά 26,1%, την ώρα που στη Σιγκαπούρη οι αντίστοιχες τιμές αυξήθηκαν κατά 10,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Λονδίνου

Το Λονδίνο κατέγραψε άνοδο λόγω δύο παραγόντων: της αύξησης κατά 26,6% στο κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της ανόδου 29,7% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων business class. Ωστόσο, η κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος για μη-μόνιμους κατοίκους οδήγησε αρκετούς εύπορους να στραφούν σε άλλους προορισμούς όπως το Ντουμπάι, το Μιλάνο και η Ζυρίχη.

Η άνοδος του Ντουμπάι και οι απώλειες της Λατινικής Αμερικής

Το Ντουμπάι ανέβηκε πέντε θέσεις και βρίσκεται πλέον στην έβδομη, ενισχύοντας τη θέση του ως κορυφαίο κέντρο πλούτου. Η Νέα Υόρκη παραμένει η μόνη πόλη από την Αμερική στην πρώτη δεκάδα (8η θέση). Στον αντίποδα, το Σάο Πάολο υποχώρησε επτά θέσεις (16η), ενώ η Πόλη του Μεξικού πέντε (21η).

Ο Lifestyle Index

Ο δείκτης Julius Baer Lifestyle Index αξιολογεί 25 πόλεις με βάση το κόστος σε ακίνητα, αυτοκίνητα, πτήσεις business class, ιδιωτική εκπαίδευση, γκουρμέ δείπνα και άλλες πολυτελείς υπηρεσίες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε Φεβρουάριο – Μάρτιο 2025, με τη συμμετοχή ατόμων που διαθέτουν καθαρή περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Η έκθεση καταγράφει ότι η αγορά ειδών πολυτελείας περνά φάση επιβράδυνσης λόγω υψηλών επιτοκίων, αβέβαιης ανάπτυξης και αυξημένων γεωοικονομικών εντάσεων, αν και σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι πτήσεις business class, παρατηρείται αύξηση τιμών κατά 18,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ