Η Silicon Valley της Κίνας έχασε τα σκήπτρα ως η πόλη «με τις καλύτερες επιδόσεις» – Ποιά πήρε την θέση της;

Ποιά είναι η πόλη της Κίνας που κυριαρχεί στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και γιατί ήδη… την ξέρουμε;

του Eamon Barrett

Η Σενζέν, μια πόλη που αποκαλείται συχνά η Silicon Valley της Κίνας, δεν είναι πλέον στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Milken Institute με τις κινεζικές πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις. Η μητρόπολη του νότου, η οποία πριν από 40 χρόνια ήταν απλώς ένα ψαροχώρι στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, είναι πλέον στη 2η θέση της λίστας. Στη θέση του γνωστού τεχνολογικού κόμβου βρίσκεται η Τσενγκντού – μια πόλη γνωστή για τα όμορφα panda της.

Ο Δείκτης Κινεζικών Πόλεων με τις Καλύτερες Επιδόσεις για το 2019 χωρίζει 264 πόλεις της Κίνας σε δύο ομάδες, όπως αναφέρει η δεξαμενή σκέψης στην ιστοσελίδα της: μία ομάδα για τις μεγάλες πόλεις και μία για τις μικρές και μεσαίες πόλεις. Στην κορυφή της λίστας με τις μικρότερες πόλεις είναι το Ντονγκουάνγκ – ένας κόμβος μεταποίησης κοντά στη Σενζέν. Όσο για τις τρεις μεγαλύτερες μητροπόλεις, αυτές είναι η Τσενγκντού, η Σενζέν και το Πεκίνο.

Η Τσενγκντού, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας του Σετσουάν, είναι ξεκάθαρα μια μεγάλη πόλη. Με πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Κίνας, ενώ το ακαθάριστο περιφερειακό προϊόν της πόλης άγγιξε τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Η κυβέρνηση της Κίνας, πάντως, κατατάσσει την αποκαλούμενη και «Πόλη της Αφθονίας» στις πόλεις Κλίμακας 2, πίσω από τις τέσσερις πόλεις Κλίμακας 1 – το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Γκουάνγκτζου και τη Σενζέν – με όρους μεγέθους, πλούτου, και ευρύτερης σημασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Milken Institute, η Τσενγκντού είναι πρώτη ως προς την ανάπτυξη της απασχόλησης τα τελευταία πέντε χρόνια και πέμπτη ως προς την ανάπτυξη των μισθών. Η πόλη ήταν τέταρτη με όρους ανάπτυξης των ξένων άμεσων επενδύσεων πέρυσι, ενώ η έκθεση σημειώνει ότι «η γεωγραφική τοποθεσία της πόλης την καθιστά σημαντική πύλη για τη νοτιοδυτική περιφέρεια της Κίνας».

Σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων CBRE, η Τσενγκντού προτιμάται ιδιαίτερα ως προορισμός επενδύσεων των logistics operators. Η πόλη κατασκευάζει ένα δεύτερο αεροδρόμιο, το οποίο πρόκειται να ανοίξει το 2021 και θα διαχειρίζεται 90 εκατομμύρια επιβάτες και 2 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το νέο Αεροδρόμιο Daxing του Πεκίνου – το μεγαλύτερο του κόσμου – θα διαχειρίζεται 100 εκατομμύρια επιβάτες τις περιόδους αιχμής.

Η Τσενγκντού, επιπλέον, βρίσκεται κοντά σε μια πληθώρα εθνικών οδών καθώς και στην πηγή του ποταμού Γιανγκτσέ, ο οποίος υποστηρίζει την ύψους 5,28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιφερειακή οικονομία που είναι γνωστή ως Οικονομική Ζώνη του Ποταμού Γιανγκτσέ.