Η Σίλικον Βάλλεϋ και όλοι οι «άλλοι»

Η Σίλικον Βάλλεϋ και όλοι οι «άλλοι»

Μεγαλώνει η ψαλίδα της ανισότητας στη Καλιφόρνια.

Οι «εκλεκτοί» της τεχνολογικής Μέκκας που έχουν βρει «καταφύγιο» στη Σίλικον Βάλλεϋ απολαμβάνουν τα «προνόμια» που προσφέρει αυτή ευημερία της περιοχής. Οι κάτοικοι ζουν τέσσερα χρόνια περισσότερο από ό, τι ο μέσος Αμερικανός, κερδίζουν σχεδόν τα διπλάσια και έχουν σχεδόν τον τριπλάσιο αποφοίτων με μεταπτυχιακό, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση καταμέτρησης των ευκαιριών στις περιοχές της Αμερικής.

Λιγότερο από 100 μίλια μακριά στον κεντρικό άξονα της πολιτείας βρίσκεται η ονομαζόμενη κεντρική κοιλάδα (Σέντραλ Βάλεϊ), εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι κάτοικοι έχουν το χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας.

Σε αυτό το γεωργικό κόμβο, οι άνθρωποι ζουν σχεδόν ένα χρόνο λιγότερο από τον μέσο όρο, ενώ τα έσοδα κατά κεφαλή είναι περίπου ίσα με το όριο της φτώχειας για έναν γονιό με δύο παιδιά. Επιπλέον, σχεδόν τέσσερις στους δέκα αδυνατούν να αποφοιτήσουν από το λύκειο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα εθνικά νούμερα.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η Καλιφόρνια είναι η περιοχή με τις πιο έντονες ανισότητες σε θέματα ευημερίας στην Αμερική, σύμφωνα με την έκθεση του Measure of America.

Η έρευνα έδειξε πως ο τόπος διαμονής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το προσδόκιμο ζωής και το επίπεδο και ποιότητα της ζωής.

Στη Σίλικον Βάλλεϋ το προσδόκιμο ζωής είναι στα 83,7 χρόνια, ενώ ένας «τυπικός» μισθός κυμαίνεται στα 55.215 δολάρια το χρόνο. Επίσης, περίπου το 85,6 % των νεότερων κατοίκων είναι εγγεγραμμένο στο σχολείο και το 60% των κατοίκων άνω των 25 έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο πανεπιστημίου.

Τέλος, στη περιοχή «στεγάζονται» το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, το Netflix και η Hewlett – Packard, οι οποίες προσφέρουν υψηλόμισθες θέσεις εργασίας.