Η σημαδιακή κίνηση της Coca – Cola να μπει στην αγορά προϊόντων για όλες τις ώρες της μέρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προσφορά ύψους 260 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της σερβικής βιομηχανίας τροφίμων «Bambi» δείχνει τη στόχευση του ομίλου.

Την παρουσία του στην κατηγορία των γλυκών και αλμυρών σνακ ενισχύει ο όμιλος της Coca – Cola HBC AG, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, έναντι 260 εκατ. ευρώ, της σερβικής βιομηχανίας τροφίμων «Bambi», μιας από τις μεγαλύτερες στη χώρα.

«Η εξαγορά προσθέτει εμβληματικές μάρκες με ηγετικά μερίδια αγοράς σε μια κατηγορία κοντινή στο χαρτοφυλάκιο που έχει η Coca – Cola HBC στη Σερβία και στα Δυτικά Βαλκάνια, που αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές μεταξύ αυτών που δραστηριοποιούμαστε. Η Bambi προσφέρει ευκαιρίες για συνέργειες στα έσοδα μέσω συνδυαστικών προσφορών, συμπληρωματικών καινοτομιών με καλή σχέση απόδοσης-κόστους. Η Bambi φέρνει επίσης ένα ισχυρό δίκτυο διανομής και χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε στρατηγικής σημασίας κανάλια, όπως είναι το παραδοσιακό λιανεμπόριο και ο κλάδος ξενοδοχείων-εστίασης (HoReCa)», αναφέρει μεταξύ άλλων η Coca – Cola HBC AG στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως είπε και ο CEO της Coca – Cola HBC Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: «Ενισχύει περισσότερο τη σχέση μας με τους καταναλωτές και μας επιτρέπει να αυξήσουμε την παρουσία μας σε περιστάσεις-κλειδιά για την κατανάλωση, όπως είναι η αρχή της ημέρας, καθώς και τα σνακ στο σπίτι».

H Bambi ιδρύθηκε το 1967 και είχε αρχικά την υποστήριξη της Ενωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας).

Το 1968 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή των διάσημων μπισκότων της με την ονομασία Plazma, τα οποία σήμερα είναι ένα από τα προϊόντα της εταιρείας με τις περισσότερες πωλήσεις. Το 1990 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή ενός ακόμη διάσημου προϊόντος της, του Bakin kolac (το μπισκότο της γιαγιάς). Το 2004 η εταιρεία έγινε μέλος του Danube Foods Group, ομίλου που εδρεύει στην Ολλανδία και έχει δραστηριότητα κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τον Φεβρουάριο του 2015 η Bambi πέρασε στον έλεγχο του fund Mid Europa Partners, από το οποίο το εξαγόρασε η Coca – Cola HBC. Αλλα γνωστά σήματα της Bambi είναι τα μπισκότα Bambi, Wellness, Zlatni Pek και τα αλμυρά σνακ Josh.

Το 2018 η σερβική εταιρεία είχε έσοδα περίπου 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα δύο τρίτα προέρχονται από τις πωλήσεις της εντός Σερβίας και τα υπόλοιπα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Coca – Cola, η Bambi έχει ισχυρή κερδοφορία και λειτουργικό περιθώριο κέρδους τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Coca – Cola HBC.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σχετικά άρθρα