Η σημασία και το περιεχόμενο της 2ης Συνόδου του ευρωπαϊκού Νότου

Η σημασία και το περιεχόμενο της 2ης Συνόδου του ευρωπαϊκού Νότου
epa05756502 (L-R) Spain's Prime Minister Mariano Rajoy (R), French President Francois Holland, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Portugal's Prime Minister Antonio Costa, Italy's Prime Minister Paolo Gentiloni, Cyprus' President Nikos Anastasiades and Malta's Prime Minister Joseph Muscat, during the second summit of the European Union Southern Countries held at Belem Cultural Center in Lisbon Portugal, 28 January 2017. The heads of state and Government of Cyprus, Spain, France, Greece, Italy, Portugal and Malta, are taking part in the second summit of the European Union Southern Countries seeking common politics to migration, economic growth, investment and convergence, security and defense. EPA/ANDRE KOSTERS

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τη διάσκεψη των επτά Ευρωπαίων ηγετών στη Λισαβόνα.

Επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση, ασφάλεια, προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας της Συνόδου των Μεσογειακών/Νότων Χωρών της ΕΕ.

Αυτές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι βασικές θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται η συζήτηση κατά την εν εξελίξει συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Διάσκεψη της Λισαβόνας, συζήτηση η οποία μετά την οικογενειακή φωτογραφία θα συνεχιστεί και σε επίπεδο γεύματος εργασίας, προτού οι επτά ηγέτες προβούν σε κοινές δηλώσεις. Κοινός τόπος, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην κοινή διακήρυξη της Λισαβόνας, κατά πληροφορίες, μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσίπρας: Η πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Αθήνα συνεχίζεται

Με μια ανάρτηση του στο Twitter που συνοδεύεται από φωτογραφίες από τις εν εξελίξει εργασίες της Συνόδου της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της συνόδου των μεσογειακών/νότιων χωρών της ΕΕ γεννήθηκε στην Αθήνα και συνεχίζεται σήμερα στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του: «Στις εργασίες της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ. Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Αθήνα & συνεχίζεται σήμερα στη Λισαβόνα».

Κάλεσμα Ολάντ για αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στον Τραμπ

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ευρώπη να “απαντήσει” με “αποφασιστικότητα” στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία.

“Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε”, δήλωσε ο Ολάντ, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό του για το Brexit, ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε πως το Brexit είναι “θαυμάσιο πράγμα”.

“Πρέπει να ενισχύσουμε τις θέσεις μας και να αρχίσουμε έναν διάλογο με αποφασιστικότητα γι΄αυτό που πιστεύουμε” με “τη φροντίδα να διευθετήσουμε τα παγκόσμια προβλήματα” επίσης, είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, εκμεταλλευόμενος το στήσιμο για μια φωτογραφία με τους άλλους ηγέτες για να κάνει τις δηλώσεις αυτές.

Η Ευρώπη, επέμεινε, “πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της”.

“Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε”, πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

“Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε”, είπε.

Αναφερόμενος στη Συρία, στο Ιράκ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και σε “εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη Ρωσία”, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτίμησε ότι “όλ΄αυτά αξίζει να συζητηθούν” με τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Είναι συχνά απέναντι στις αναποδιές, απέναντι στις προκλήσεις, απέναντι στις δοκιμασίες που κάποιος βλέπει αν μια ένωση είναι σταθερή, αν είναι ικανή να προσδιορίσει το μέλλον της”, παρατήρησε ακόμη, εκτιμώντας πως η Ευρώπη είναι “ενώπιον της δοκιμασίας της αλήθειας, ενώπιον της ώρας των επιλογών”.

“Η ενάργεια”, εκτίμησε ακόμη, πρέπει “να πείσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πιο μακριά μαζί” απέναντι στον “λαϊκισμό” και στις “ομιλίες που αναμένει κανείς, οι οποίες έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες” που “ενθαρρύνουν τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό”.

“Όχι, η Ευρώπη δεν είναι υπέρ του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν είναι κλειστή, δεν είναι χωρίς αξίες και χωρίς αρχές”, διαβεβαίωσε.

“Γιατί η Ευρώπη, είναι μια δύναμη, η Ευρώπη, είναι μια εγγύηση, η Ευρώπη είναι επίσης ένας χώρος ελευθερίας και δημοκρατίας και εγώ αυτό κρατώ”, συνόψισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα της Ρώμης στις Βρυξέλλες: Σταματήστε να μας ζητάτε άλλες περικοπές