Ioυλία Τσέτη: Η σημασία της Ηθικής Ηγεσίας, του ΑΙ και των συμμαχιών σε ταραγμένους καιρούς
- 18/05/2025, 12:01
- SHARE

Ζούμε σε μία από τις πιο ταραγμένες εποχές οικονομικά και γεωπολιτικά, ωστόσο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον επιστημονικά και τεχνολογικά.
Ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την εκάστοτε Ηγεσία —όχι μόνο πολιτική—, αρκεί να δούμε και αυτήν κρίση ως μία ακόμη ευκαιρία και να μη μείνουμε στη σκιά των γεγονότων και τη μεμψιμοιρία.
Εάν θα πρέπει να κρατήσουμε ένα δίδαγμα από την εποχή αυτή είναι πως οι συμμαχίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα από μία ολοκληρωμένη ψηφιακή νέα ταυτότητα των βιομηχανιών, η ενσωμάτωση της επιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα και η κοινωνική συνοχή θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε την επόμενη ημέρα.
Συμμαχίες, εγχώριες και παγκόσμιες, μέσα από τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την εθνική σύνδεση με το διεθνές περιβάλλον, που θα μας οδηγήσουν στην οικοδόμηση μιας νέας κουλτούρας, που θα φέρει την σφραγίδα της καινοτομίας, των επιστημών υγείας και της βασικής έρευνας και θα μεταμορφώσει το επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό τοπίο. Οι συνέργειες αυτές επίσης θα δώσουν το έναυσμα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν και να πρωτοπορήσουν στην Ελλάδα. Κοινωνική συνοχή, διότι αυτή η «αλυσίδα» θα ενδυναμώσει ταυτόχρονα την οικονομία, την αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις και, φυσικά, την κοινωνία.
Ενσωμάτωση της επιστήμης και του ΑΙ στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και στην καθημερινότητά μας, καθώς πρόκειται για μία ολόκληρη επανάσταση, και όχι μόνο για μία τεχνολογική εφαρμογή.
Η προτεραιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τους δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Η καινοτομία, η τεχνολογική εξέλιξη και η έρευνα αποτελούν τα βασικά εργαλεία για να αυξήσει ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη το επιστημονικό και κοινωνικό του αποτύπωμα, καθώς και τις θέσεις απασχόλησης, και να συμβάλει ουσιαστικά στον τόπο, κάτι που ήδη πράττει απρόσκοπτα εδώ και 60 χρόνια.
Μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κλέων Τσέτης», που ιδρύθηκε το 2017, ο Όμιλος ενισχύει έμπρακτα τη νέα γενιά επιστημόνων, έχοντας προσφέρει μέχρι σήμερα 35 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές και ερευνητές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γνώσης, καινοτομίας και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Ο Όμιλός μας συνεργάζεται επίσης το διάστημα αυτό με δύο startups για τη δημιουργία καινοτόμων σκευασμάτων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα των ασθενών.
Η καινοτομία και η έρευνα στις οποίες αναφερόμαστε αποτελούν εξάλλου τον καταλύτη της φαρμακοβιομηχανίας. Ένας κλάδος αιχμής για την ελληνική οικονομία, με σημαντικότατο ερευνητικό, οικονομικό, εξωστρεφές και κοινωνικό αποτύπωμα, συνεισφέροντας με 6,5 δισ. ευρώ, ή 3,2% στο ΑΕΠ, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και με έντονη εξωστρέφεια, καθώς αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο κλάδο, το μοντέλο του οποίου θα μπορούσε να ακολουθήσει συνολικά η ελληνική βιομηχανία.
Ο νέος κανονισμός «Critical Medicines Act» για τα κρίσιμα φάρμακα που παρουσίασε τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναφέρει τη φαρμακοβιομηχανία στον πυρήνα της στρατηγικής της Ε.Ε.
Η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία και την επάρκεια να αποτελέσει πυλώνα αυτής της μετάβασης, αξιοποιώντας τη δυναμική και εξωστρέφεια του κλάδου. Το γεγονός πως η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, αντικατοπτρίζοντας το 12% της παραγωγικής ικανότητας της Ε.Ε., και διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε να αναδείξουμε περαιτέρω.
Εάν καταφέρουμε δε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα πρωτοστατήσει η βασική έρευνα −μέσα από τη διασύνδεση με την Ερευνητική Κοινότητα, αλλά και μέσα από το Ταμείο Καινοτομίας− που είναι ante portas, βελτιώσουμε το ρυθμιστικό και εγκριτικό πλαίσιο των νέων φαρμάκων και θεραπειών, ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αφήσουμε σταδιακά πίσω μας τα μνημονιακά και επονείδιστα μέτρα όπως το clawback, θα μπορούμε να μιλάμε με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδοτικότητας, προς όφελος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της δημόσιας υγείας.
Ο/Η Ηγέτης/ιδα της σύγχρονης εποχής έχει βαρύνουσα σημασία, διότι μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και μέντορας για τις νεότερες γενιές, εμπνέοντας και συμβάλλοντας στην αλλαγή στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τα δύο φύλα!
Αυτή η τόσο χαοτική και γεμάτη προκλήσεις εποχή έχει την ανάγκη όλων μας, ώστε να δημιουργήσουμε στιβαρές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Κυρίως, όμως, έχει ανάγκη από μία Ηθική Ηγεσία σε κάθε τομέα, που θα λειτουργήσει ως καρυοθραύστης σε μελλοντικές κρίσεις.
Οι φαρμακοβιομηχανίες του ομίλου μας UNI-PHARMA και InterMed από το 2016 αποτελούν μέλη του UN Global Compact, έχοντας υιοθετήσει τις Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες ενσωματώνουμε συστηματικά στις στρατηγικές και επιχειρησιακές πρακτικές μας. Για εμάς είναι προτεραιότητα η υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση, η συμπερίληψη, οι ίσες ευκαιρίες και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις με ισορροπημένη εκπροσώπηση φύλων στην ηγεσία παρουσιάζουν:
- Βελτιωμένη οικονομική απόδοση
- Αυξημένη ικανοποίηση εργαζομένων και αίσθημα πληρότητας μέσα από την εργασία τους
- Ανάδειξη νέων ταλέντων
- Υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ηθικής κουλτούρας.
Η Ηγεσία με υπεύθυνο και Ηθικό πρόσωπο μπορεί να αναδειχθεί σε υπολογίσιμο παράγοντα αλλαγής και δέσμευσης, προωθώντας πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Παιδεία, την οικογένεια και την κοινωνική πρόνοια. Και γνωρίζουμε καλά όλοι μας ότι οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν πάντα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση.
Ο/ Η Ηγέτης/ιδα της σύγχρονης εποχής έχει βαρύνουσα σημασία, διότι μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και μέντορας για τις νεότερες γενιές, εμπνέοντας και συμβάλλοντας στην αλλαγή στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τα δύο φύλα, στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, καθώς και στην εκπροσώπηση διαφορετικών απόψεων και εμπειριών στον δημόσιο διάλογο.
Η Ηγεσία με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση σε καιρούς έντονων προκλήσεων δεν αποτελεί μόνο στόχο ισότητας· φέρει έναν ισχυρό συμβολισμό και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για τη δημιουργία πιο δίκαιων, δυναμικών και βιώσιμων επιχειρήσεων και κοινωνιών — μέσα από πολιτικές συμπερίληψης, ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.
*Η Ιουλία Τσέτη είναι πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, επίτιμη διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ & του Παν. Πατρών.
*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Τετάρτη 14/04 στα περίπτερα.