Η σημασία του απλού λόγου

Η σημασία του απλού λόγου
Photo: Ingram Publishing

Γιατί η απλή και περιεκτική γλώσσα επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητά μας.

«Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις απλά, δεν το έχεις καταλάβει»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα του μεγάλου επιστήμονα, το οποίο περιγράφει μια απόλυτη αλήθεια.

Η δυνατότητα να μεταφέρουμε πληροφόρηση και γνώση στο εργασιακό περιβάλλον, κρίνεται σε σημαντικό βαθμό από την ικανότητά μας να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας απλά και περιεκτικά.

Είναι σύνηθες, σε συναντήσεις και σε παρουσιάσεις, ο διάλογος να περιλαμβάνει μακροσκελείς προτάσεις, υπέρμετρα γεμάτες από ειδικούς όρους και ξένες λέξεις.

Η ουσία χάνεται στον βωμό των εντυπώσεων, ώστε ο εκάστοτε ομιλητής να θεωρηθεί αυθεντία σε κάποιο πεδίο.

Με τον ίδιο τρόπο που ένα λογοτεχνικό κείμενο ερμηνεύεται με πλείστους τρόπους, έτσι και η απουσία της απλής διατύπωσης δύναται να δημιουργήσει ερωτηματικά, αντί να δώσει λύσεις.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ο αντίκτυπος στην παραγωγικότητα μιας εταιρείας είναι σημαντικός. Μερικοί νομίζουν ότι κατάλαβαν, άλλοι δεν κατάλαβαν, αλλά το χειρότερο είναι ότι φοβούμενοι την ομήγυρη, σχεδόν κανείς δεν επανέρχεται με την απλή ερώτηση: «Μπορείτε να μας τα πείτε με απλά λόγια!»

Στην περίπτωση που γίνει όμως αυτό, αποκαλύπτονται αρκετές φορές, κενά και ασάφειες που έχουν προηγουμένως επιμελώς καλυφθεί!

Για παράδειγμα, ο ομιλητής ενδέχεται να μην έχει πλήρη, εις βάθος, επίγνωση ενός θέματος, με αποτέλεσμα την σπατάλη χρόνου μέχρι να καταρτιστεί πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, η απλή και περιεκτική γλώσσα στον χώρο εργασίας, μόνο θετικά επηρεάζει την παραγωγικότητα.

(O Ρόμπερτ Πεφάνης είναι VP στη Digerati S.A και Υφηγητής Επικοινωνίας City University of Seattle)