Η συμφωνία Square – Tidal θα μπορούσε να βοηθήσει τους μουσικούς να βγάλουν πολλά περισσότερα χρήματα

Η συμφωνία Square – Tidal θα μπορούσε να βοηθήσει τους μουσικούς να βγάλουν πολλά περισσότερα χρήματα
epa05032956 Jack Dorsey, co-founder and CEO of Twitter and of mobile payments company Square, does an interview after the start of trading of Square on the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, New York, USA, 19 November 2015. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Aaron Pressman  

Οι μετοχές στη startup πληρωμών Square ανεβαίνουν ραγδαία τον τελευταίο χρόνο, με την τιμή τους να τριπλασιάζεται προσφέροντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Πέμπτη, η εταιρεία, της οποίας ηγείται ο Jack Dorsey, συμφώνησε να αγοράσει ένα πλειοψηφικό μερίδιο στην υπηρεσία streaming μουσικής Tidal για σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.

Εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία δεν είναι τόσο σημαντική για τη Square, η οποία στα τέλη του 2020 είχε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό. Και η ίδια η Square είπε ότι τα έσοδα της Tidal, τα οποία δεν αποκάλυψε, είναι τόσο μικρά που δεν θα έχουν καμία ουσιώδη επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021.

Όμως, είναι μια ημέρα οικονομικής ανταμοιβής για τον Jay-Z, τον αστέρα της ραπ, και την ομάδα καλλιτεχνών – συμπεριλαμβανομένης της Beyoncé και του Chris Martin – που πλήρωσαν 56 εκατομμύρια δολάρια το 2015 για την Tidal, η οποία τότε ονομαζόταν Aspiro. Θα συνεχίσουν να διατηρούν μειοψηφικό μερίδιο στη νέα οντότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη Square εάν απ’ αυτή ξεκινήσει μια επέκταση πέρα από τη βασική δραστηριότητα στις πληρωμές. Η Amazon, προτού γίνει ένα …κατάστημα για τα πάντα, πουλούσε μόνο βιβλία. Θα μπορούσε η Square να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική κινούμενη πέρα από τις καταναλωτικές πληρωμές σε λιανοπωλητές, προς τη διαχείριση κάθε είδους καταναλωτικών διαδικτυακών συναλλαγών;

Ήδη, η Square βοηθάει τους ανθρώπους να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ τους μέσω της εφαρμογής Cash, προσθέτοντας πρόσφατα μεταφορές και αγοραπωλησία Bitcoin.

Η Tidal θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας νέας λεωφόρου επέκτασης. Η Square ανέπτυξε μπόλικη τεχνογνωσία και εργαλεία λογισμικού για να βοηθήσει τους εμπόρους όχι μόνο να λαμβάνουν πληρωμές από τους καταναλωτές αλλά και να παραμένουν διασυνδεδεμένοι με αυτούς ενθαρρύνοντάς τους να προβαίνουν σε περαιτέρω αγορές.

Αυτό ίσως είναι ένα πλαίσιο για να βοηθηθούν οι μουσικοί από την Tidal να συνδεθούν καλύτερα με τους θαυμαστές τους – και να βγάλουν χρήματα απ’ αυτούς.

Ψηλά ο πήχης

Η «Square έβαλε ψηλά τον πήχη αναφορικά με την οικοδόμηση ελκυστικών, προσβάσιμων και δίκαιων εργαλείων για τους πωλητές και τα άτομα» είπε ο Jesse Dorogusker, επικεφαλής hardware της Square, που θα επιβλέπει την Tidal. Η επόμενη κίνηση θα είναι να «διερευνηθούν νέα καλλιτεχνικά εργαλεία, εμπειρίες ακροατή, και πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά συστήματα που βοηθούν τους καλλιτέχνες να είναι επιτυχημένοι».

Η Square, ενδεικτικά, θα μπορούσε να βοηθήσει τους μουσικούς καλλιτέχνες να διαφημίζουν το merchandise τους σε 36 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής Cash.