Οι συνέπειες του Brexit συνεχίζουν να προβληματίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι συνέπειες του Brexit συνεχίζουν να προβληματίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση
(FILES) In this file photo taken on March 25, 2017 An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an anti-Brexit, pro-European Union (EU) enter Parliament Square in central London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. - Brexit becomes a reality on December 31, 2020 as Britain leaves Europe's customs union and single market, ending nearly half a century of often turbulent ties with its closest neighbours. The UK's tortuous departure from the European Union takes full effect when Big Ben strikes 11:00 pm (2300 GMT) in central London, just as the European mainland ushers in 2021 at midnight. Brexit has dominated British politics since the country's narrow vote to leave the bloc in June 2016, opening deep political and social wounds that still remain raw. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Photo: AFP
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι έτοιμες να συμβιβαστούν για την επίλυση της κατάστασης με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οριστικοποιήσει την επόμενη εβδομάδα πακέτο μέτρων που πιστεύει ότι μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων με το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2022, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε σε σεμινάριο για τη Βόρεια Ιρλανδία ότι η Κομισιόν σκοπεύει να ολοκληρώσει το έργο της για το πακέτο αυτό έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν συχνότερα.

«Νομίζω ότι θα έχουμε πολύ εντατικές συνομιλίες για όλο τον υπόλοιπο Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο μας να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λογική λύση πριν από το τέλος του έτους, ή τις αρχές του επόμενου».

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι έτοιμες να συμβιβαστούν για την επίλυση της κατάστασης με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία και η απειλή του Λονδίνου να προκαλέσει την αναστολή μέρους της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit δεν θα βοηθήσει, δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

«Πολλά έχουν ειπωθεί από Βρετανούς πολιτικούς για την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργοποιήσει το άρθρο 16. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει. Μας αποσπά από το να εργαστούμε από κοινού για να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Μας πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να φθάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Άρα είναι σαφές δεν υπάρχουν γρήγορες, εύκολες λύσεις σε αυτό που είναι μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μπορούν να βρεθούν πρακτικές λύσεις εάν είναι αμοιβαίο το πνεύμα του συμβιβασμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ