Οι συνέπειες του κορωνοϊού χτυπούν απειλητικά την πόρτα του τουρισμού

Οι συνέπειες του κορωνοϊού χτυπούν απειλητικά την πόρτα του τουρισμού
Τουρίστες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός, Αθήνα, Σάββατο 14 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πτώση των προκρατήσεων, ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και η απόφαση των Tour Operators να μην πληρώνουν προκαταβολές.

Στον «πάγο» έχουν μπει συνέδρια, μεγάλες κλαδικές εκδηλώσεις, επαγγελματικά ταξίδια, αλλά και ταξίδια αναψυχής εξαιτίας του κορωνοϊού που απειλεί να τινάξει τη φετινή τουριστική σεζόν στον αέρα. Μόνο η ΙΑΤΑ υπολογίζει τις απώλειες για τις αερομεταφορές  από 63 έως 113 δισ. δολάρια, ενώ  αρνητική είναι η εικόνα που καταγράφεται και στο κομμάτι των ξενοδοχείων.

Μειωμένες κρατήσεις και ακυρώσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο για τους Έλληνες ξενοδόχους που παρακολουθούν άπραγοι τις εξελίξεις μη μπορώντας να κάνουν τίποτα. Η πορεία των αφίξεων εξερχομένου τουρισμού στο εσωτερικό της χώρας είναι εξίσου πτωτική με τους Αρμόδιους Φορείς να πραγματοποιούν συσκέψεις επί συσκέψεων για να διαχειριστούν, όσο το δυνατόν, καλύτερα αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εισηγήθηκε στην ελληνική βιομηχανία φιλοξενίας την άμεση υιοθέτηση ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ξένοι επισκέπτες και πράκτορες, αφενός, να προχωρήσουν σε κρατήσεις εν μέσω των διεθνών ανησυχιών για την επιδημία του CoVid-19 και αφετέρου να μην προχωρήσουν σε ακυρώσεις όσοι έχουν ήδη κάνει κρατήσεις. Η πρόταση εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού που συγκροτεί και θα ανακοινώσει η ομάδα διαχείρισης της κρίσης του ΣΕΤΕ, ωστόσο δεν φαίνεται να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ήδη υπάρχουν  αντιδράσεις από Tour Operators οι οποίοι έχουν αποφασίσει πως δεν θέλουν να πληρώνουν δίνοντας προκαταβολή» λέει στο fortunegreece.com Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής μονάδας.

Μικρότερες οι απώλειες στα resort

Διευκρινίζει δε πως στα resort δεν παρατηρούνται ακυρώσεις, όπως συμβαίνει με τα ξενοδοχεία που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προσθέτει πως για παράδειγμα όσα ξενοδοχεία θα δούλευαν την 25η Μαρτίου με σχολικά group, δεν θα πραγματοποιήσουν αυτή τη συνεργασία, ενώ αμφίβολο είναι το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση του Πάσχα που βασίζεται αποκλειστικά σε ντόπιους τουρίστες. «Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τον εισερχόμενο τουρισμό του Πάσχα. Ο τρόπος που σκέφτεται και αντιδρά ο Έλληνας είναι απρόβλεπτος» επισημαίνει.

Επιβεβαιώνει πως η πτώση των προκρατήσεων για το διάστημα Μάρτιος – Μάιος 2020 ξεπερνά το 20%, ενώ σε ότι αφορά την πρόταση του ΣΕΤΕ για την άμεση υιοθέτηση ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων, τονίζει πως η εφαρμογή της πρέπει να γίνει κατά περίπτωση.

«Διαφορετικό χειρισμό πρέπει να έχεις σε έναν συνεργάτη με τον οποίο έχεις μακροχρόνια συνεργασία, η οποία έχει τεσταριστεί στο χρόνο, και αλλιώς θα αντιδράσεις σε έναν συνεργάτη που σου είχε κλείσει ένα μικρό γκρουπ και αποφασίζει τελευταία στιγμή την ακύρωσή του».

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια επιδημία, η οποία εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, επηρεάζει σημαντικά και την ψυχολογία των ταξιδιωτών, η ίδια πηγή αναφέρει πως η πτώση σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η γειτονική Ιταλία, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται στην περιοχή, δεν αναμένεται να μεταφραστεί σε αύξηση σε άλλους προορισμούς. «Η τουριστική ροή δεν θα πάει πουθενά διότι η κατάσταση επηρεάζει όχι μόνο τη χώρα προορισμού, αλλά και τη χώρα αγοράς. Ο κόσμος φοβάται και δύσκολα θα αποφασίσει να κάνει ταξίδι ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα» καταλήγει.

Να σημειωθεί πως το ΙΤΕΠ έχει ήδη στείλει ερωτηματολόγιο σε όλα τα μέλη του, προκειμένου να συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία τα οποία στη συνέχεια θα δώσει στο Υπουργείο Τουρισμού, έτσι ώστε το δεύτερο να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς η οποία και θα το βοηθήσει στη λήψη των σωστών μέτρων. «Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία είναι και χειρότερα. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν για παράδειγμα η TUI αποφάσιζε να μειώσει το πτητικό της έργο κατά 50%. Ακόμη και αν καλυτέρευε η κατάσταση δεν θα υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς των τουριστών».

Έχουμε χάσει το λογαριασμό!

Για συντριπτική πτώση κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευκρινίζοντας πως αυτή ξεπερνάει κατά πολύ το ποσοστό του 20% που έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, αφού περιλαμβάνει και ακυρώσεις και πάγωμα των last minute κρατήσεων και ακύρωση όλων των γκρουπ.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι η κυβέρνηση αναζητά τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, ενώ παράλληλα χειρίζεται αρμοδίως το θέμα της υγείας όλων. Επειδή το οικονομικό σκέλος της κρίσης φαίνεται να είναι μεγαλύτερο αυτού που καταρχήν έχει προβλέψει το υπουργείο, θα χρειαστεί παρέμβαση ουσίας για τους επόμενους μήνες» αναφέρει.

Όντας παράλληλα και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο κ. Αγγελόπουλος  χαρακτηρίζει την  πρόταση του ΣΕΤΕ , ως πρόταση που δεν απαντά στο πρόβλημα και δεν προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά των ξενοδόχων, που άλλωστε είναι και διαφορετικής λειτουργίας ( εποχική και συνεχόμενη) και διαφορετικής δυναμικής. Το θέμα, όπως λέει, εξετάζουν τόσο η ΠΟΞ όσο και το ΞΕΕ για μια πιο εμπεριστατωμένη θέση του κλάδου, ως και ύλην αρμόδια όργανα.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Τουρκία, στην οποία δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως κρούσματα, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση που θα της επιτρέψει να κερδίσει τα μερίδια αγοράς από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ο κ. Αγγελόπουλος θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Η Τουρκία προς το παρόν συγκεντρώνει την κριτική για το προσφυγικό. Δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε κρατήσεις, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι κρύβει την αλήθεια σε σχέση με τον ιό. Επιπρόσθετα, το κλείσιμο των συνόρων σε Γαλλία , Ιταλία σίγουρα δεν επιτρέπει να ταξιδέψουν και άρα το άμεσο ρεύμα, οποίο είναι, πλήττεται άμεσα» επισημαίνει.