Οι σκεπτικιστές του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών θα πρέπει να ακούσουν τι λέει ο ιδρυτής της Chobani και το Ίδρυμα Hewlett

Οι σκεπτικιστές του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών θα πρέπει να ακούσουν τι λέει ο ιδρυτής της Chobani και το Ίδρυμα Hewlett
Hamdi Ulukaya, founder of Chobani, speaks at the Obama Foundation Summit in Chicago, Illinois, November 1, 2017. (Photo by Jim Young / AFP) Photo: AFP

του Alan Murray

Υπάρχει πολύς σκεπτικισμός αυτές τις μέρες για τους CEO που λένε ότι θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ενθαρρύνω τους πιο απόλυτους από αυτούς τους αμφισβητίες να ακούσουν τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Chobani, Hamdi Ulukaya, στο podcast Leadership Next. Τον ρώτησα από πού προέρχεται η αντίληψή του για τη δουλειά του CEO. Η απάντησή του:

«Προέρχεται από το υπόβαθρό μου. Είμαι αγρότης. Μεγάλωσα σε μια πολύ αγροτική περιοχή της Τουρκίας. Και είδα το άσχημο κομμάτι των επιχειρήσεων μεγαλώνοντας. Έχεις τους πλούσιους και επιτυχημένους που νομίζουν ότι είναι οι εκλεκτοί. Και μετά οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα γι’ αυτό. Και αυτή η απόσταση μεταξύ της ηγεσίας στην κοινότητα και της εργατικής τάξης είναι μια μεγάλη ρωγμή. Μια μεγάλη, βαθιά ρωγμή. Και είτε θα είσαι εντάξει με αυτό, είτε θα μεγαλώσεις με θυμό και θα ενταχθείς στις εξεγέρσεις».

Έτσι, όταν αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο γιαουρτιού της Kraft στα βόρεια της Νέας Υόρκης, ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση.

«Αυτό που είδα σε αυτό το εργοστάσιο που αγόρασα ήταν ότι μια μεγάλη εταιρεία έφυγε και άφησε πίσω της ανθρώπους που δούλευαν σε αυτό το εργοστάσιο για 70 χρόνια, τόσες πολλές γενιές, άφησε πίσω της ένα εργοστάσιο παλιοσίδερα και άφησε κι ένα περιβάλλον που είχε καταστραφεί για χρόνια, χωρίς κανένας από τη διευθυντική ομάδα να πει αντίο. Όταν προσέγγισα μερικούς από αυτούς τους πρώην εργάτες και τους είπα: ‘Τι λέτε, μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα και να τα κάνουμε διαφορετικά;’… πόνταρα σε αυτούς τους ανθρώπους και κάναμε το αδύνατο δυνατό».

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία της Chobani.

Χθες το απόγευμα, είχα μια ξεχωριστή συζήτηση με τον Larry Kramer, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Hewlett. Το Ίδρυμα μόλις ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία διεπιστημονικών ακαδημαϊκών κέντρων που θα επικεντρωθούν στην «επαναθεμελίωση του καπιταλισμού». Η νέα πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας πολλών ιδρυμάτων που βασίζεται στην αντίληψη ότι η «νεοφιλελεύθερη» συναίνεση που καθοδήγησε την οικονομική πολιτική τον τελευταίο μισό αιώνα έχει αποτύχει και χρειάζεται αντικατάσταση. Λέει ο Kramer:

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κατάρρευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ο νεοφιλελευθερισμός πεθαίνει. Είναι σχεδόν νεκρός. Και το τι πρόκειται να τον αντικαταστήσει δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο».

Ο Kramer ανέφερε πως η ιδέα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά στα κέρδη είναι από μόνη της μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη που δεν ταιριάζει με την ανθρώπινη εμπειρία. Αναμφίβολα, οι άνθρωποι και οι εταιρείες ανταγωνίζονται σε ένα καπιταλιστικό σύστημα για να προωθήσουν το δικό τους συμφέρον. Αλλά «όλοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μέλη ομάδων και συνεργάζονται περισσότερο απ’ ό,τι ανταγωνίζονται».

Το κέρδος και ο κοινωνικός σκοπός μπορεί κατά καιρούς να συγκρούονται. Αλλά μπορούν και να συμβαδίζουν.

Πηγή: Fortune.com