Η σκληρή αλήθεια του Brexit για τα φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια

Ο προοπτική του no deal κάνει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να τρέμουν.

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις τέσσερα στα πέντε βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ενώ αξιωματούχοι των ιδρυμάτων παλεύουν να οργανωθούν για την 1η Νοεμβρίου, αποθηκεύοντας βασικές προμήθειες, από φάρμακα μέχρι και… χαρτί υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη περισσότερων από 130 ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 80% αυτών ανησυχεί «πολύ» ή «πάρα πολύ» για τις επιπτώσεις του no deal Brexit. Και ενώ περίπου τα μισά πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι είναι πλήρως ή αρκετά προετοιμασμένα για το χειρότερο σενάριο, τα υπόλοιπα παραδέχονται ότι είναι «κάπως» προετοιμασμένα.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι οποίοι μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian, δήλωσαν ότι τους ανησυχεί περισσότερο το ενδεχόμενο ελλείψεων σε αέριο και άλλα χημικά για τα εργαστήριά τους, ενώ άλλοι μαζεύουν αποθέματα σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και χαρτί υγείας.

«Εάν ξεμείνουμε από χαρτί υγείας, πρέπει να κλείσουμε και να τους στείλουμε όλους στα σπίτια τους. Είναι τόσο απλό», δήλωσε πρύτανης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο.

Πολλά πανεπιστήμια δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, ειδικά όσον αφορά το εργατικό δυναμικό και τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι περίπου τα μισά πανεπιστήμια της βρετανικής επικράτειας βλέπουν ήδη τις επιπτώσεις στις  αιτήσεις των Ευρωπαίων φοιτητών, ενώ ένα 60% αναφέρει ότι έχει ήδη χάσει από το δυναμικό του ή έχασε σημαντικές συνεργασίες, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να εργαστούν σε άλλα πανεπιστήμια.

Οι πρυτάνεις εκφράζουν επίσης τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους 130.000 φοιτητές της Ε.Ε. στα βρετανικά πανεπιστήμια, εφόσον η χώρα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ένωση.