Η σκληρή…του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έρχεται στην Ελλάδα

Η σκληρή…του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έρχεται στην Ελλάδα

Ποια είναι η Ρουμάνα που λάτρεψαν να…μισούν οι Κύπριοι και παίρνει τη θέση του Ρίσι Γκογιάλ στην Ελλάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα λιτότητας από την Αθήνα, αντικαθιστά τον επικεφαλής της αποστολής της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρίσι Γκογιάλ θα αναλάβει άλλες ευθύνες από αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο εκπρόσωπος.  Ο Ινδός οικονομολόγος με ειδίκευση στα δημοσιονομικά θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο που «έχει εργαστεί μαζί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σλοβενία και την Κύπρο. Αυτή η αλλαγή φρουράς στο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα πραγματοποιείται την επομένη της απόφασης της Αθήνας να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύψους σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ στο Ταμείο. Αυτό επιτρέπει στην Αθήνα να έχει εκ νέου πρόσβαση σε δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ.

Η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης του κ. Ρίσι Γκογιάλ στις διαπραγματεύσεις. Τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από στελέχη των θεσμών, ο κ. Γκογιάλ εμφανίζεται ως ένας αυστηρός τεχνοκράτης που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία. Για αυτό, άλλωστε, χρειαζόταν πολλές φορές να μεσολαβήσει και ο προϊστάμενός του, κ. Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ώστε να γεφυρωθούν διαφορές που προέκυπταν.

Ποια η «σκληρή Ντέλια»
Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Η ίδια παρουσιάστηκε κατά καιρούς πολύ σκληρή από τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας σε πολλά ρερπορτάζ τους ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει εν ευθέτω χρόνω η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην Κύπρο της είχαν δώσει ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι, συνδυάζοντας το επώνυμο της και με το όνομα του Δράκουλα, αφού και οι δύο μοιράζονται την ίδια πατρίδα. Την φώναζαν λοιπόν, «Δρακουλέσκου».

Η 40χρονη Ντέλια Μοράου, γεννηθείσα στα Καρπάθια της Ρουμανίας, οικονομολόγος, ειδικεύεται σε θέματα αναδιαρθρώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ενεργειακά. Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και παντρεύτηκε τον Ρουμάνο γιατρό- βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, με τον οποίο έχουν τρία παιδιά. Οι μελέτες της είχαν αρχικά αντικείμενο τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ωστόσο έχει ειδικευτεί και στα δεδομένα της χώρας μας, καθώς έχει συγγράψει μελέτη με τίτλο «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Άλλες Χώρες».