«Η Σκωτία θα φύγει από την ΕΕ μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο»

«Η Σκωτία θα φύγει από την ΕΕ μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο»
Photo:

Δε θα υπάρξει ειδική συμφωνία Σκωτίας-ΕΕ, λέει η βρετανική κυβέρνηση.

Η Σκωτία πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, τονίζοντας ότι αυτό είναι που «σαφώς προβλέπει ο νόμος».

Ο Βρετανός υπουργός ενθάρρυνε την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, αντί να προσπαθεί να εξασφαλίσει μια ειδική συμφωνία, να βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κερδίσει την καλύτερη πιθανή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Στέρτζον έχει επιμείνει ότι ο νόμος δεν είναι σαφής, ενώ έχει υπογραμμίσει μέσω Twitter ότι «οι Tories δε θα μας τραβήξουν έξω από την ΕΕ ενάντια στη θέλησή μας». Η πρωθυπουργός έχει αναφέρει επίσης ότι θα διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, εκτός κι αν η Σκωτία παραμείνει με κάποιον τρόπο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ωστόσο, η άποψη του Βρετανού υπουργού συνάδει με εκείνη του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Σκωτία θα πρέπει να φύγει μαζί με την υπόλοιπη χώρα.

Το Reuters επισημαίνει ότι μια σειρά άλλων Ευρωπαίων ηγετών, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έχουν υποστηρίξει ότι η ΕΕ θα διαπραγματευτεί με τη βρετανική κυβέρνηση ως το σχετικό κράτος μέλος.

Ο Λίντινγκτον επεσήμανε ότι «ο νόμος είναι σαφής, πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ πριν μπορέσει κάποιος να αιτηθεί να ξαναγίνει μέλος, και η ισπανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπει μια τέτοια προοπτική».

«Το σημαντικό είναι η σκωτική κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με τη βρετανική κυβέρνηση για να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Σκοωία», ανέφερε ο υπουργός. Ερωτηθείς για το αν η μελλοντική σχέση της περιοχής με την ΕΕ θα είναι «απ’ έξω», απάντηση «ναι», δηλώνοντας «πολύ θλιμμένος για το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να το σεβαστούμε».