Η Snap θα επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν με ποιους ανταλλάσουν μηνύματα τα ανήλικα παιδιά τους

Η Snap θα επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν με ποιους ανταλλάσουν μηνύματα τα ανήλικα παιδιά τους
Snapchat logo is seen displayed on a phone screen in this illustration photo taken in Poland on November 29, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP

Η Snap Inc. εισάγει εργαλεία για τους γονείς ή τους ενήλικες κηδεμόνες για να επιβλέπουν καλύτερα τη συμπεριφορά των εφήβων στη δημοφιλή εφαρμογή φωτογραφιών και βίντεο που εξαφανίζονται, Snapchat.

Το νέο εργαλείο, που ονομάζεται Family Center, επιτρέπει στους γονείς ή σε εξουσιοδοτημένους ενήλικες άνω των 25 ετών να βλέπουν τους φίλους του εφήβου και σε ποιους έστειλε μηνύματα την τελευταία εβδομάδα, και να αναφέρουν ανώνυμα καταχρηστικούς λογαριασμούς. Οι κηδεμόνες δεν μπορούν να δουν τα στιγμιότυπα, τις συνομιλίες ή το χρόνο που περνάει ο έφηβος στο Snapchat.

Οι γονείς μπορούν να στείλουν στους εφήβους πρόσκληση στο Family Center, την οποία μπορούν είτε να αποδεχτούν είτε να απορρίψουν. Τα εργαλεία θα είναι διαθέσιμα την Τρίτη στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και θα επεκταθούν σε όλες τις άλλες αγορές μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Snap εργάζεται πάνω στα εργαλεία για περισσότερο από ένα χρόνο, λαμβάνοντας πληροφορίες από ερευνητές και ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, καθώς και διεξάγοντας ομάδες εστίασης με εφήβους και γονείς, δήλωσε η εταιρεία. Τελικά, ο σχεδιασμός έχει σκοπό να μιμηθεί την εποπτεία που μπορεί να έχει ένας γονέας ή φροντιστής στην πραγματική ζωή: Να γνωρίζει με ποιον περνάει χρόνο ένας έφηβος, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται, χωρίς να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η Snap διαθέτει το Snapchat, μια εφαρμογή που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους νέους για την αποστολή ιδιωτικών μηνυμάτων και την ανάρτηση εφήμερων ενημερώσεων. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι προσεγγίζει περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων 13 έως 34 ετών σε 20 χώρες.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού σχετικά με τον αντίκτυπο των εφαρμογών στους νέους. Το Instagram της Meta Platforms Inc. προσέθεσε παρόμοια εργαλεία και τη δυνατότητα παρακολούθησης του χρόνου που περνούν οι έφηβοι στην εφαρμογή, αφότου ένας πληροφοριοδότης κατέθεσε πέρυσι ότι η εταιρεία είχε θέσει ως προτεραιότητα το κέρδος έναντι της ευημερίας των χρηστών, ιδίως των εφήβων.