Η Sony έχει μεγάλα σχέδια για τον χρηματοπιστωτικό βραχίονα της – Έρχεται απόσχιση και IPO
- 27/05/2025, 20:00
- SHARE

Η Sony θα παρουσιάσει την Πέμπτη τη στρατηγική ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού της βραχίονα, ο οποίος πρόκειται να αποσχιστεί, μια κίνηση που έχει χαιρετιστεί από τους επενδυτές ως το τελευταίο κεφάλαιο στη μεταμόρφωση της εταιρείας.
Ο ιαπωνικός κολοσσός, που κάποτε ήταν γνωστός για τα οικιακά ηλεκτρονικά είδη, έχει λάβει επαίνους για τη στροφή του προς τον τομέα του ψυχαγωγικού περιεχομένου, ο οποίος αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 60% των πωλήσεών του.
Η απόσχιση του χρηματοοικονομικού κλάδου αντικατοπτρίζει την περίπλοκη πορεία της Sony, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την πλήρη εξαγορά του κλάδου με συμφωνία ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα στελέχη της Sony θα αναφερθούν στην απόσχιση και στη στρατηγική ανάπτυξης της χρηματοοικονομικής μονάδας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για επενδυτές που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Η εταιρεία σχεδιάζει να διανείμει λίγο περισσότερο από το 80% των μετοχών της Sony Financial Group, η οποία περιλαμβάνει τραπεζικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στους μετόχους μέσω μερισμάτων σε είδος.
Πρόκειται για την πρώτη μερική απόσχιση στην Ιαπωνία που εκμεταλλεύεται μια φορολογική αλλαγή που τέθηκε σε ισχύ το 2023 και την πρώτη άμεση εισαγωγή σε χρηματιστήριο (IPO) – έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου– σε περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Σε μια άμεση εισαγωγή, μια εταιρεία εισάγεται στο χρηματιστήριο χωρίς την παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά.
Η απόσχιση θα διαχωρίσει τους ισολογισμούς των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιδιώκουν την αποδοτικότητα του κεφαλαίου και των περιουσιακών στοιχείων, από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, οι οποίες επεκτείνονται συσσωρεύοντας κεφάλαιο, βοηθώντας τους επενδυτές να κατανοήσουν τους στόχους τους, ανέφερε η Sony σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters.
Σε σύγκριση με μια IPO, η απόσχιση θα επιτρέψει έναν μεγάλης κλίμακας διαχωρισμό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα με χαμηλό κίνδυνο, ανέφερε η Sony.
«Η μερική απόσχιση τελικά έγινε αφορολόγητη, ευθυγραμμίζοντας τις πρακτικές της Δύσης και δίνοντας μια επιλογή στις μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες… να μειώσουν το κόστος του ομίλου τους», δήλωσε ο Χιντέκι Σομέμια, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κατασκευής υλικών Resonac, η οποία στοχεύει να αποσχίσει την πετροχημική της επιχείρηση σε δύο χρόνια.
Η Sony θα διατηρήσει μερίδιο λίγο κάτω από το 20%, με την χρηματοοικονομική επιχείρηση να παραχωρεί την άδεια χρήσης της μάρκας της.
Η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει την παρουσία της στον τομέα της ψυχαγωγίας, από τα παιχνίδια έως τις ταινίες και τη μουσική, και να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος κατασκευαστής αισθητήρων εικόνας, ενός τύπου ημιαγωγού, για smartphone.
«Είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στη διαδικασία κατασκευής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sony, Χιρόκι Τοτόκι, σχετικά με την επιχείρηση τσιπ της εταιρείας αυτό το μήνα.
Εκτός από την κατασκευή αισθητήρων εικόνας, η Sony έχει συνάψει συνεργασία με την Taiwan Semiconductor Co Ltd για την ιαπωνική επιχείρηση της εταιρείας κατασκευής τσιπ.
«Η εξωτερική ανάθεση μέρους της παραγωγής στην TSMC θα ήταν η πιο φυσική επιλογή για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντάι, αναλυτής της Bernstein.
Η Sony ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι προβλέπει σταθερά λειτουργικά κέρδη για το τρέχον οικονομικό έτος, μετά την επιβάρυνση 100 δισεκατομμυρίων γιεν (701,16 εκατομμύρια δολάρια) από τον εμπορικό πόλεμο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο όμιλος, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ λειτουργικών ταμειακών ροών πέρυσι, έχει διαθέσει 1,7 τρισεκατομμύρια γιεν για επενδύσεις κεφαλαίου και 1,8 τρισεκατομμύρια γιεν για στρατηγικές επενδύσεις για την τριετία έως τον Μάρτιο του 2027.
Η Sony θεωρείται ευρέως ότι επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες για να επεκτείνει την πρόσβασή της στην πνευματική ιδιοκτησία, με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στον τομέα του ψυχαγωγικού περιεχομένου, με έμφαση στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Reuters, η Sony αγόρασε μερίδιο της Kadokawa μετά από να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του μέσου ενημέρωσης, ενώ πέρυσι εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την Paramount Global.
Η Sony αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στον τομέα των anime, με την εταιρεία παραγωγής Aniplex, η οποία ανήκει στον μουσικό της κλάδο στην Ιαπωνία, και την υπηρεσία streaming Crunchyroll, η οποία αποτελεί μέρος του κλάδου κινηματογραφικών ταινιών.
«Είναι ακόμα νωρίς για εμάς και η ευκαιρία είναι τεράστια, τόσο λόγω του τρέχοντος μεγέθους της αγοράς όσο και λόγω της συνεχούς αύξησης του κοινού», δήλωσε ο Ραχούλ Πουρίνι, διευθύνων σύμβουλος της Crunchyroll.
Παρά την ταχεία ανάπτυξή του, το anime δεν έχει ακόμη φτάσει το μέγεθος των επιχειρήσεων της Sony στους τομείς των παιχνιδιών, των ταινιών και της μουσικής, και η εταιρεία δεν το ξεχωρίζει στα κέρδη της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πτώση 1,2% στις πωλήσεις αυτοκινήτων για την ΕΕ στο πρώτο 4μηνο
- Τρόμος στο Λίβερπουλ: Τουλάχιστον 27 τραυματίες από το αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος
Πηγή: reuters.com