Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία για το ΝΑΤΟ και η Ρωσία μιλά για ένα «λάθος» με «εκτεταμένες επιπτώσεις»

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία για το ΝΑΤΟ και η Ρωσία μιλά για ένα «λάθος» με «εκτεταμένες επιπτώσεις»
epa09949316 Sweden's Defence Minister Peter Hultqvis (L) and Foreign Minister Ann Linde give a press conference after a meeting at the ruling Social Democrat's headquarters in Stockholm, Sweden, 15 May 2022. The Swedish governing party, the Social Democrats, has decideded to support a Swedish NATO application. EPA/Fredrik Persson SWEDEN OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Η Σουηδία προσπαθεί να πείσει την Τουρκία

Η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.