Η S&P αναβάθμισε τη ΔΕΗ: Στο «CCC+» η πιστοληπτική της αξιολόγηση

Η S&P αναβάθμισε τη ΔΕΗ: Στο «CCC+» η πιστοληπτική της αξιολόγηση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο οίκος ανέφερε ότι «η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιωμένες προσδοκίες μας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες».

Στο «CCC+» από «CCC» αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ η S&P Global Ratings, ενώ το outlool παρέμεινε «θετικό».

Παράλληλα, αναβάθμισε την αξιολόγηση στα κοινοπρακτικά δάνεια 1,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και στο ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ που έχει εκδοθεί από την PPC Finance Ltd. με εγγύηση της ΔΕΗ.

«Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιωμένες προσδοκίες μας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει ο οίκος, ενώ εκτιμά πως οι «ελαφρώς βελτιωμένες» οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα «ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διαθέσει στη ΔΕΗ εγκαίρως έκτακτη στήριξη».

Πάντως, εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των λειτουργιών της ΔΕΗ και για τη θέση της στην αγορά.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη η ΔΕΗ να μεταμορφωθεί στρατηγικά προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών των ανθρακούχων εκπομπών και να στρέψει το μείγμα της παραγωγής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες», αναφέρει η έκθεση της S&P.