Η startup που προσλαμβάνει πρόσφυγες ως μάγειρες

Η startup που προσλαμβάνει πρόσφυγες ως μάγειρες

Η Eat Offbeat βοηθά τους πρόσφυγες στην επανεγκατάστασή τους στη νέα τους χώρα.

Τη στιγμή που το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα – πρώτο στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής αρκετών χωρών, στην Αμερική φαίνεται πως έχουν βρει τον τρόπο να αφομοιωθούν οι πρόσφυγες από την κοινωνία.

Οι Νεοϋορκέζοι  μπορούν πλέον να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο φαγητό. Γιατί είναι ιδιαίτερο; Γιατί είναι φτιαγμένο απ’ τα χέρια προσφύγων.

Μια μητέρα από το Νεπάλ φτιάχνει ιδιαίτερα ντάμπλινγκς – τα λεγόμενα momos, μια μητέρα απ’ το Ιράκ φτιάχνει  oroog, ένα πικάντικο μπιφτέκι από μοσχάρι.

Η Eat Offbeat, μια startup παράδοσης φαγητού, βρίσκει τους πιο ταλαντούχους μάγειρες ανάμεσα σε όσους εισέρχονται στη χώρα και  τους προσλαμβάνει ώστε να εργαστούν στην κοινωνική κουζίνα που έχουν δημιουργήσει και στη συνέχεια προσθέτει το φαγητό τους στο μενού.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν στους πρόσφυγες μια θέση εργασίας που τόσο έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα δίνουν στον κόσμο τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κουζίνες από διαφορετικές μεριές του πλανήτη. «Φυσικά και θέλουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να τους βοηθήσουμε να βρουν μια εργασία, αλλά δε θα λέγαμε πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τόσο τους πρόσφυγες όσο να δώσουμε την ευκαιρία στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να ανακαλύψουν κάτι νέο και να δουν τι μπορούν να προσφέρουν οι πρόσφυγες» δήλωσε η Manal Kahi συν-ιδρύτρια της Eat Offbeat.

«Στην πραγματικότητα βοηθάμε τους Νεοϋορκέζους και όχι το αντίθετο» ξεκαθαρίζει.

Όταν η Kahi μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από το Λίβανο πριν από δύο χρόνια, ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησε ήταν η διατροφή .

«Ήμουν απογοητευμένη με το χούμους που βρήκα στο σούπερ μάρκετ», είπε, «έτσι άρχισα να φτιάχνω το δικό μου το οποίο βασίζεται σε μια οικογενειακή παραδοσιακή συνταγή. Οι άνθρωποι γύρω μου δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ σπιτικό χούμους και έτσι ενθουσιάστηκαν. Όταν το είπα στον αδερφό μου, ο οποίος έχει επιχειρηματικό πνεύμα πρότεινε αμέσως ότι πρέπει να το πουλήσω!».

Όταν προσπάθησαν να σκεφτούν ποιος θα μπορούσε να τους βοηθήσει ώστε να παράγουν μεγάλες ποσότητες χούμους, η απάντηση ήρθε αβίαστα. Οι Σύριοι πρόσφυγες.

«Η προσφυγική κρίση ήταν ήδη σημαντικό θέμα στον Λίβανο όταν έφυγα, οπότε ήταν ήδη κάτι που είχα στο μυαλό μου και ένιωθα πως δε μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω», δήλωσε. Τα δύο αδέρφια συνειδητοποίησαν πως οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Αμερική είναι οι ιδανικοί μάγειρες για την εταιρεία τους, οι οποίοι όχι μόνο θα φτιάχνουν χούμους – αλλά και φαγητά απ’ την πατρίδα τους. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία απασχολεί τρεις γυναίκες από την Ερυθραία, το Ιράκ  και το Νεπάλ, προτεινόμενοι απ’ τη Διεθνή Επιτροπή για τους Πρόσφυγες – έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά τους πρόσφυγες με την επανεγκατάσταση τους. Ένας σεφ εκπαιδεύει τους πρόσφυγες ώστε να τηρούν τους κανόνες για την Παρασκευή φαγητού  και βοηθά στον σχεδιασμό του μενού.

Η εταιρεία επικεντρώνεται στην παράδοση των γευμάτων, αντί στη δημιουργία ενός εστιατορίου, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε περισσότερα άτομα. Η Eat Offbeat μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από ένα εστιατόριο και οι δύο τους ξεκαθαρίζουν πως θέλουν όλοι οι Νεοϋορκέζοι να καταφέρουν να δοκιμάσουν  αυτό το είδος της νέας κουζίνας.

Είτε πρόκειται για μια περιστασιακή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, είτε για μια «διέξοδο» γι αυτούς τους ανθρώπους είναι σίγουρο πως οι κοινωνίες είναι έτοιμες να δεχτούς αυτούς τους ανθρώπους.