Οι startups επενδύουν εκατοντάδες εκατ. δολάρια για να βοηθήσουν τους υπολογιστές να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπους

Οι startups επενδύουν εκατοντάδες εκατ. δολάρια για να βοηθήσουν τους υπολογιστές να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπους
Photo: pixabay.com

της Jessica Mathews

Όσο πιο ανθρώπινοι γίνονται οι υπολογιστές μας, τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζουμε από τη ζωή μας.

Η αυτοματοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων είναι ένα προφανές παράδειγμα όπου η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την καθημερινότητά μας. Ή η ηλεκτρονικές τραπεζικές εφαρμογές, όπου μπορείτε να ζητήσετε να σας ταχυδρομηθούν χρήματα μέσω ενός chatbot με την Erica της Bank of America. Υπάρχουν επίσης πεδία όπως η ανάλυση χώρου ραφιών, η διαχείριση χαρτοφυλακίου κρυπτονομισμάτων και η συγκομιδή καλλιεργειών.

Όταν πρόκειται για την ίδια τη γλώσσα, η κατανόηση καθίσταται κρίσιμη. Αυτό αφορά το πώς συντάσσονται οι λέξεις – και, όταν μιλάμε, ο ρυθμός ομιλίας – που είναι απαραίτητο για την κατανόηση. Εκεί χρησιμεύει το NLP ή η επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Οι εταιρείες βελτιώνουν τους αλγόριθμούς τους, ώστε οι υπολογιστές τους να αναγνωρίζουν καλύτερα πράγματα όπως προθέσεις ή φράσεις και να κατανοούν καλύτερα τι πληκτρολογεί ή λέει ένας άνθρωπος.

Ξοδεύονται πολλά χρήματα για να συμβεί κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα σε γίγαντες όπως η Google, η Microsoft ή η Meta. Αλλά είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε όλη τη δραστηριότητα που διαδραματίζεται στις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Πολύ πρόσφατα, η πλατφόρμα ανάλυσης ομιλίας Uniphore, η οποία προσφέρει εικονικούς βοηθούς και εργαλεία τηλεφωνικών κέντρων, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τη NEA, η οποία αποτιμά τώρα την εταιρεία στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και η Cohere, μια startup υπό την ηγεσία του πρώην μέλους της ομάδας του Google Brain, Aidan Gomez, συγκέντρωσε 125 εκατομμύρια δολάρια, με επικεφαλής την Tiger Global, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο συνάδελφός μου Jonathan Vanian. Ο Gomez ήταν ένα από τα στελέχη της Google που ανέπτυξε την έννοια των «μετασχηματιστών», οι οποίοι χρησιμοποιούν νευρωνικά δίκτυα για να διδάξουν τη γλωσσική δεξιότητα στους υπολογιστές.

Ο ίδιος σκοπεύει να πουλήσει την τεχνολογία του σε μικρότερες επιχειρήσεις σε εξειδικευμένες αγορές, όπως η υγειονομική περίθαλψη, στις οποίες ενδέχεται να μην επικεντρώνονται μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Google ή η Microsoft, καθώς και να αντιμετωπίσει θέματα όπως η ανάλυση της συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: Fortune.com