Οι startups που ανακοίνωσαν νέους εντυπωσιακούς γύρους χρηματοδότησης

Οι startups που ανακοίνωσαν νέους εντυπωσιακούς γύρους χρηματοδότησης
Four thousand U.S. dollars are counted out by a banker counting currency at a bank in Westminster, Colorado November 3, 2009. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES BUSINESS) - RTXQCTH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συγκέντρωση χρηματοδότησης άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι πλέον και τόσο σπάνιο φαινόμενο.

της Polina Marinova

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τρεις εντυπωσιακοί γύροι χρηματοδότησης.

Η Slack, η πλατφόρμα συνομιλίας στο χώρο εργασίας, εξασφάλισε 427 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση με αποτίμηση αξίας 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Dragoneer Investment Group και η General Atlantic ηγήθηκαν του γύρου χρηματοδότησης, μαζί με άλλες επενδυτικές εταιρείες όπως η T. Rowe Price Associates, η Baillie Gifford, η Sands Capital και προηγούμενοι επενδυτές.

Η τελευταία φορά που η Slack συγκέντρωσε χρήματα ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν ανέφερε ότι εξασφάλισε 250 εκατομμύρια δολάρια, με το Vision Fund της SoftBank να συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου.

Ο συνάδελφός μου Jonathan Vanian αναφέρει ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα της Slack δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Η Microsoft ενημέρωσε πρόσφατα τον εταιρικό φάκελό της που έχει υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αναφέροντας τη Slack ως έναν από τους πολλούς ανταγωνιστές της μαζί με την Apple, τη Cisco, το Facebook και τη Google.

Η πλατφόρμα διαμοιρασμού αυτοκινήτων Getaround, επίσης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, συγκέντρωσε το επιβλητικό ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση Σειράς Δ’. Η SoftBank ηγήθηκε του γύρου, στον οποίο συμμετείχαν επενδυτές όπως η Toyota Motor Corporation.

Τέλος, η startup μαζικών αγορών μέσω κινητού Boxed εξασφάλισε χρηματοδότηση 111 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ιαπωνική Aeon Co τέθηκε επικεφαλής του γύρου, στον οποίο συμμετείχαν επενδυτές όπως η Alpha Square Group, η CDIB Capital, ο Gabriel Naouri και υπάρχοντες επενδυτές.

Αυτοί οι γύροι χρηματοδότησης είναι ενδεικτικοί μιας ευρύτερης τάσης που διαπερνά το σύνολο του οικοσυστήματος. Τον περασμένο μήνα, σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών ως προς τον αριθμό των συμφωνιών ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που κλείστηκαν μέσα σ’ έναν μήνα, σύμφωνα με το Crunchbase. Έχω γράψει εκτενώς για το πώς το υπερβάλλον κεφάλαιο διευρύνει το χάσμα χρηματοδότησης.

Η Erin Griffith, πρώην συντάκτρια του Fortune που πλέον ανήκει στο δυναμικό των The New York Times, έγραψε ένα περιεκτικό κομμάτι σχετικά με την ιδέα ότι οι μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης – ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο – ήταν κάτι το σπάνιο. Τώρα, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Στο άρθρο, ο Bill Gurley λέει: «Εάν ο ανταγωνιστής σας πρόκειται να συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια και εσείς θελήσετε να είστε συντηρητικοί και να συγκεντρώσετε μόνο 20 εκατομμύρια δολάρια, θα ισοπεδωθείτε».

Και αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα αυτές τις μέρες – το κεφάλαιο ως διαφοροποιητής. Στον σημερινό κόσμο, ακόμη και μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη startup θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί έναν αντίπαλο που υποστηρίζεται από ένα μέγα-ταμείο.

Η SoftBank, η οποία έχει επενδύσει τόσο στη Slack όσο και στη Getaround, θέτει την ακόλουθη ερώτηση στους CEOs προτού «κόψει» επιταγή από το ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων Vision Fund: «Εάν τα χρήματα δεν αποτελούσαν εμπόδιο, τι θα κάνατε διαφορετικά μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια;».

Στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ χρήμα εκεί έξω – και αν δεν το πάρετε εσείς, θα το πάρει ο ανταγωνιστής σας.