Η στάση των Αμερικανών CEO στις φυλετικές διακρίσεις: Τι δείχνουν οι τάσεις στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου

Η στάση των Αμερικανών CEO στις φυλετικές διακρίσεις: Τι δείχνουν οι τάσεις στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου
epa08492558 A four-year-old holds a placard as he joins other demonstrators in the street near a burned out Wendy's restaurant after Fulton County District Attorney Paul L. Howard Jr. announced charges against former Atlanta Police Department officer Garrett Rolfe in the fatal police shooting of Rayshard Brooks in Atlanta, Georgia, USA, 17 June 2020. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κοινωνική αναταραχή μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχει ανοίξει και πάλι μια συζήτηση που κρατάει χρόνια.

του Lance Lambert

Η οικονομία των ΗΠΑ δεν επλήγη ποτέ τόσο σκληρά τόσο γρήγορα. Ακόμη και το Κραχ του 1929 ωχριά σε σύγκριση με το βαθύ οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από τον κορονοϊό. Και ενώ ο ιός φάνηκε να επιβραδύνει, τα κρούσματα ανεβαίνουν στα ύψη στις ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, στη χώρα επικρατεί κοινωνική αναταραχή μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές κρίσεις, το Fortune αποφάσισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ρωτήσει τους διευθύνοντες συμβούλους για να μάθει πώς θα αντιδράσουν και πως θα αλλάξουν οι επιχειρήσεις εν μέσω αυτής της κατάστασης.

Το Fortune διεξήγαγε την έρευνα γνώμης των CEO σε συνεργασία με την Deloitte. Λάβαμε 222 απαντήσεις στο διάστημα από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου.

Ιδού τα ευρήματα:

62% των διευθύνοντων συμβούλων σχεδιάζουν αλλαγές πολιτικής ως απάντηση στην κοινωνική αναταραχή που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου.

30% των διευθύνοντων συμβούλων λένε ότι τα έσοδα έχουν ήδη ανακάμψει ή δεν μειώθηκαν ποτέ. Το 21% των διευθύνοντων συμβούλων αναμένει ότι τα έσοδα θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ένα πιο απαισιόδοξο 45% αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συμβεί μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουνίου 2022. Και το 4% δηλώνει ότι δεν θα ανακάμψουν στο εγγύς μέλλον.

77% των διευθύνοντων συμβούλων λένε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας τους επιταχύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το 40% δαπανά περισσότερα για υποδομές / πλατφόρμες πληροφορικής.

41% των διευθύνοντων συμβούλων λένε ότι η εταιρεία τους έθεσε σε υποχρεωτική άδεια ή προχώρησε σε μείωση προσωπικού ως απάντηση στην κρίση.

35% των διευθύνοντων συμβούλων μείωσαν τις αμοιβές τους ως απάντηση στην κρίση.

Η ευρύτερη εικόνα

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν αγνοούν πλέον τη φυλετική αδικία. Τη σεζόν του 2018 του NFL, η Nike συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο όταν έβαλε στη διαφήμισή της τον Colin Kaepernick και πήρε δημόσια θέση στο θέμα της φυλετικής αδικίας. Αλλά πλέον αυτός ο τύπος δράσης, καθώς και οι εσωτερικές αλλαγές, ίσως είναι ο νέος κανόνας: το 62% των διευθύνοντων συμβούλων σχεδιάζει αλλαγές πολιτικής ως απάντηση στα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μας είπαν ότι αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την επανεκτίμηση των πωλήσεων ορισμένων προϊόντων, την εφαρμογή αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και την αλλαγή πρακτικών πρόσληψης.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε φάση ανάκαμψης. Το 51% των διευθύνοντων συμβούλων αναμένουν ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν πλήρως έως τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά η κρίση ήταν άνιση και η ανάκαμψή θα είναι επίσης άνιση. Το 41% των εταιρειών έχουν απολύσει ή οδηγήσει σε υποχρεωτική άδεια εργαζομένους ή έχουν μειώσει την αμοιβή τους. Από την άλλη πλευρά, το 19% των εταιρειών αύξησε πραγματικά τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι εταιρείες που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι εκείνες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πριν από την κρίση, μόλις το 13% των εργαζομένων εργάζονταν από το σπίτι σε εταιρείες που διευθύνονταν από την κοινότητα των CEO του Fortune. Αυτό το ποσοστό ανήλθε σε ένα συγκλονιστικό 73% τον Ιούνιο, ακόμη και μετά την άρση των lockdown. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που ρωτήθηκαν από το Fortune εκτιμούν ότι ο αριθμός θα μειωθεί στο 43% έως τον Ιανουάριο του 2021, αλλά θα σταθεροποιηθεί στο 36% έως τις αρχές του 2022. Οι περισσότεροι θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού τους να εργάζεται από το σπίτι.

Πηγή: Fortune.com